Kuchnia "Tatrzańska"
Składniki:
Kluski
- ziemniaki -450g
- jajka -1szt
- mąka pszenna -200g
- sól, pieprz biały
- bryndza -300g
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i drobno trzemy. Mieszamy z jajkami i mąką. Doprawiamy. Konsystencja klusek musi być bardzo gęsta i zwarta. Przez rzadkie sito cedzimy ciasto wprost do gotującej się wody. Jeżeli nie mamy odpowiedniego sprzętu wówczas układamy ciasto na desce i nożem ścinamy wąskie kawałki do wrzątku. Wyciągamy z wody i mieszamy bryndzą.
Dodatki:
- wędzona słonina -100g
- warzywne concasse (pomidor, ogórek, papryka)-150g
- oliwa ziołowa
Sposób przygotowania
Słoninę drobno kroimy i wytapiamy ją na chrupiące skwarki.
Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Miąższ z wszystkich warzyw kroimy w drobną kostkę. Mieszamy całość z oliwą i serwujemy
Składniki:
- boczek wędzony -200g
- cebula -60g
- czosnek -80g (około 15 ząbków)
- wywar warzywny -1,5l
- ser topiony -200g
- śmietana słodka 20% -70ml
- oscypek wędzony -100g
- gałka muszkatołowa
- rozmaryn
- sól, pieprz czarny
- bagietka -2szt
- masło -10g
- czosnek -1ząbek
- natka
Sposób przygotowania:
Warzywa i boczek kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i czosnek. Kiedy czosnek będzie lekko brązowy podlewamy całość wywarem, doprawiamy. W momencie gdy zupa się zagotuje dodajemy serek topiony. Całość mieszamy do momentu, aż cały ser się rozpuści. Na koniec dodajemy śmietanę i starty oscypek. Bagietkę pieczemy. Z masła, czosnku i natki robimy masło, smarujemy nim bagietkę. Danie gotowe