Pytanie na Śniadanie

Tarty warzywne i mięsne - farsz z mięsa mielonego

Tarty warzywno - mięsne

Tarta z mięsem mielonym i beszamelem

Ciasto
  • 300 gram mąki
  • 150 gram masła
  • szczypta soli
  • 30 ml lodowatej wody

Farsz
  • 600 gram mielonego mięsa wołowego
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 łyżka słodkiego ketchupu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka listków natki pietruszki

Beszamel

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz


Mąkę przesiewamy, masło kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z mąką, tak by składniki się połączyły, dodajemy szczyptę soli. Ciasto zagniatamy ręką, dodając odrobinę lodowatej wody. Ciasto owinięte w folię spożywczą odkładamy do lodówki.

Na patelni ma maśle klarowanym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy  wołowinę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy mieszając przez ok 5 minut na dość dużym ogniu.  Dodajemy pomidory, ketchup, ocet balsamiczny, cukier oraz sól i pieprz.  Smażymy, aż większość soków odparuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę, sprawdzamy i doprawiamy jeszcze wg własnego smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso odkładamy na bok.

Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, po czym przekładamy na blaszkę. Ciasto formujemy, by dobrze przylegało do brzegów, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto obciążamy grochem, lub specjalnymi parcelowanymi  kulkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 minut.

W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy gałkę muszkatołową dodajemy mąkę, ciągle mieszając, mąka powinna się lekko przyrumienić ale nie powinna znacznie zmienić swojego koloru. Dodajemy mleko, dość dynamicznie mieszając, sos powinien mieć kremową konsystencję.

Wyciągamy ciasto z piekarnika, układamy na nim warstwę mięsa, po czym na wierzch polewamy go sosem beszamelowym. Tak przygotowaną tartę zapiekamy jeszcze ok 10 minut, aż sos zacznie się rumienić na górze.



Tarta z karmelizowaną cebulą i tymiankiem


Ciasto
  • 300 gram mąki
  • 150 gram masła
  • szczypta soli
  • 30 ml lodowatej wody

Farsz
  • 1 kilogram cebuli pokrojonej w pióra
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany UHT 18%
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz


Masło pokroimy na małe kawałeczki i mieszamy z mąką, tak by składniki się połączyły, dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto ręką, dodając odrobinę lodowatej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.

W międzyczasie, obraną i pokrojoną cebulę smażymy na maśle. Cebulę smażymy partiami, gdyż zbyt duża ilość spowodowałaby, że cebula zagotuje się na patelni. Dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny, smażymy do casu, aż cebula przybierze ładny rumiany kolor. Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy na bok, by lekko przestygła.

Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, po czym przekładamy na blaszkę. Ciasto formujemy, by dobrze przylegało do brzegów, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto obciążamy grochem, lub specjalnymi parcelowanymi  kulkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10 minut.

Jajka mieszamy ze śmietaną i łączymy z przygotowaną cebulą. Tak przygotowaną masę przekładamy na podpieczone ciasto. Na górę nakładamy gałązki tymianku.  Wstawiamy do piekarnika na dodatkowe 15 minut .

Więcej na ten temat