Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - pasternak

W kuchni Jurek Sobieniak i Tomasz Jakubiak oraz dzieciaki: Dominik, Nikola i Brajan. Proponujemy kuchnię fit według przepisów Konrada Gacy. Dzisiaj przepisy inspirowane kuchnią Podlaska.

Legumina orzechowa z musem truskawkowym

Składnik
i
  •  150 g twarogu chudego
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 100 g truskawek
  • 1 łyżka cukru brzozowego
  •  5 listków mięty
  •  1 łyżka jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Twaróg, zmielone orzechy i miód mielimy do uzyskania jednolitej masy. Truskawki, miętę, jogurt i cukier przekładamy do miseczki i dokładnie blendujemy. Na talerzyk wykładamy leguminę i polewamy musem truskawkowym.
 

ŚNIADANIE: OMLET Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ

SKŁADNIKI:

  • 6  jajek
  • 3 łyżeczki masła klarowanego Mlekovita
  • 2 plasterki domowej gotowanej szynki
  • ¼ papryki czerwonej
  • Pieprz
Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w paseczki i podduszamy na maśle Mlekowita, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z pieprzem. Pieczemy  omlet na patelni na wolnym ogniu do momentu, aż  ¾ omleta się  ścięła. Składamy omlet na pół i układamy na talerzu. Kromka ulubionego żytniego chleba na zakwasie będzie świetnym dodatkiem.


Obiad: Gołąbki z włoskiej kapusty z mięsem, grzybami i kaszą gryczaną z puree z pasternaku

Składniki:

  • 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
  • 0,8kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 60g suszonych podgrzybków
  • 150g kaszy gryczanej palonej
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Pieprz grubo mielony
  • 0,6kg pasternaku
  • 50g masła Mlekovita
  • 350ml mleka Mlekovita
  • 250ml wody
Sposób przygotowania:
Kapustę gotujemy i zdejmujemy po kolei wierzchnie liście.
Grzyby moczymy w zimnej wodzie a następnie kroimy w drobną kostkę. Kasze gryczaną gotujemy przez około 10 minut.
Mięso mielone mieszamy z posiekanymi grzybami i ugotowaną kaszą i z  pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy pieprzem i zawijamy porcję mięsa w liście kapusty włoskiej. Gotowe gołąbki układamy w garnku i zalewamy wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy około 30 minut.
Pasternak myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i zalewamy w garnku wodą z mlekiem. Gotujemy, aż pasternak się zrobi miękki. Odcedzamy pasternak zachowując płyn. Blendujemy ugotowane warzywo podlewając pozostałym płynem w celu dobrania odpowiedniej konsystencji.
Na koniec dodajemy masło Mlekovita i miksujemy.
Gołąbki podajemy na puree z pasternaku, możemy dodatkowo podać z kaszą gryczaną.
 
KOLACJA: SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI SOSEM JOGURTOWYM I PESTO Z CZERWONEJ BAZYLII

Składniki:
  • 0,6kg udzików z kurczaka
  • 2 jogurty naturalne Mlekovita
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 papryka czerwona
  • 6 pieczarki średniej wielkości
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek czerwonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • Sposób przygotowania:
Bazylię dokładnie myjemy i siekamy, dodajemy 1 ząbek czosnku, oliwę, orzechy i miksujemy  blenderem przez 20 sekund.
Resztę składników myjemy i jeśli jest konieczność obieramy. Wszystkie składniki  kroimy w dużą kostkę. Całość oprószamy słodką papryką, curry i siekanym czosnkiem. Wszystkie składniki mieszamy w jogurcie naturalnym i marynujemy  przez ok. 1 godzinę. Nabijamy naprzemiennie składniki na patyki do szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej, aż mięso będzie upieczone a warzywa miękkie.
Jogurt mieszamy ze świeżo siekanym koperkiem i  posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem do smaku.

Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym i pesto z czerwonej bazylii.
 
Więcej na ten temat