W kuchni Jurek Sobieniak i Tomasz Jakubiak oraz dzieciaki: Dominik, Nikola i Brajan. Proponujemy kuchnię fit według przepisów Konrada Gacy. Dzisiaj przepisy inspirowane kuchnią Podlaska.
Składniki
- 150 g twarogu chudego
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 100 g truskawek
- 1 łyżka cukru brzozowego
- 5 listków mięty
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Twaróg, zmielone orzechy i miód mielimy do uzyskania jednolitej masy. Truskawki, miętę, jogurt i cukier przekładamy do miseczki i dokładnie blendujemy. Na talerzyk wykładamy leguminę i polewamy musem truskawkowym.
ŚNIADANIE: OMLET Z SZYNKĄ I PAPRYKĄ
SKŁADNIKI:
- 6 jajek
- 3 łyżeczki masła klarowanego Mlekovita
- 2 plasterki domowej gotowanej szynki
- ¼ papryki czerwonej
- Pieprz
Szynkę kroimy w paseczki i podduszamy na maśle Mlekowita, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i całość zalewamy rozkłóconymi jajkami z pieprzem. Pieczemy omlet na patelni na wolnym ogniu do momentu, aż ¾ omleta się ścięła. Składamy omlet na pół i układamy na talerzu. Kromka ulubionego żytniego chleba na zakwasie będzie świetnym dodatkiem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości główka włoskiej kapusty
- 0,8kg mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 60g suszonych podgrzybków
- 150g kaszy gryczanej palonej
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- Pieprz grubo mielony
- 0,6kg pasternaku
- 50g masła Mlekovita
- 350ml mleka Mlekovita
- 250ml wody
Kapustę gotujemy i zdejmujemy po kolei wierzchnie liście.
Grzyby moczymy w zimnej wodzie a następnie kroimy w drobną kostkę. Kasze gryczaną gotujemy przez około 10 minut.
Mięso mielone mieszamy z posiekanymi grzybami i ugotowaną kaszą i z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy pieprzem i zawijamy porcję mięsa w liście kapusty włoskiej. Gotowe gołąbki układamy w garnku i zalewamy wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy około 30 minut.
Pasternak myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i zalewamy w garnku wodą z mlekiem. Gotujemy, aż pasternak się zrobi miękki. Odcedzamy pasternak zachowując płyn. Blendujemy ugotowane warzywo podlewając pozostałym płynem w celu dobrania odpowiedniej konsystencji.
Na koniec dodajemy masło Mlekovita i miksujemy.
Gołąbki podajemy na puree z pasternaku, możemy dodatkowo podać z kaszą gryczaną.
KOLACJA: SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI SOSEM JOGURTOWYM I PESTO Z CZERWONEJ BAZYLII
Składniki:
- 0,6kg udzików z kurczaka
- 2 jogurty naturalne Mlekovita
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 papryka czerwona
- 6 pieczarki średniej wielkości
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 1 pęczek czerwonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- Sposób przygotowania:
Resztę składników myjemy i jeśli jest konieczność obieramy. Wszystkie składniki kroimy w dużą kostkę. Całość oprószamy słodką papryką, curry i siekanym czosnkiem. Wszystkie składniki mieszamy w jogurcie naturalnym i marynujemy przez ok. 1 godzinę. Nabijamy naprzemiennie składniki na patyki do szaszłyków i grillujemy na patelni grillowej, aż mięso będzie upieczone a warzywa miękkie.
Jogurt mieszamy ze świeżo siekanym koperkiem i posiekanym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem do smaku.
Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym i pesto z czerwonej bazylii.