Pytanie na Śniadanie

Prosty przepis na zapiekanki - bułka z pieczarkami

Prosty przepis na zapiekanki

ZAPIEKANKI Z DOMOWYM KETCHUPEM
1 bagietka
200g pieczarek pokrojonych 
2 łyżki masła wymieszanego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i solą
150g startego sera gouda

DOMOWY KETCHUP

1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru brązowego
oliwa do smażenia
sól, pieprz

PRZYRZĄDZENIE
Cebulę i chilli drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zaczną mięknąc dodać pomidory i posiekany czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Dodać ocet i cukier. Gotować na małym ogniu aż płyn ładnie się zredukuje. Zmiksować lub przetrzeć przez sito.
Bagietkę przekroić na pół wzdłuż.  Posmarować masłem czosnkowym, posypać serem, ułożyć plastry pieczarek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut.


BUŁKA Z PIECZARKAMI

4 bułki typu "paluch"
500g mąki chlebowej
szklanka wody
1 saszetka drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
 PRZYRZĄDZENIE
Z podanych składników zagnieć ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite odstaw je w ciepłe miejsce na ok. 30minut.
 
FARSZ PIECZARKOWY:
250g pieczarek
1 duża cebula
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz młotkowany (sporo, wedle uznania) sól do smaku
2 łyżki masła klarowanego
ewentualnie 1 łyżka śmietany 30%

 PRZYRZĄDZENIE
Pieczarki obierz, pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na maśle. Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i gałką. Duś 15 minut.
Z ciasta przygotuje niewielkie placuszki i nadziewaj je farszem pieczarkowym.
Zwiń bułeczki, odstaw na 20 minut by wyrosły  i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
Więcej na ten temat