Pytanie na Śniadanie

Walentynkowe desery dla dwojga - jeżyki

Desery na walentynkową kolację dla dwojga

Ciasto z jabłkami i z lodami waniliowymi (dla niego – deser Urszuli Zawadzkiej)

Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut

Składniki:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła lub margaryny
2 duże kwaśne jabłka
1 gruszka 2-3 łyżki cukru lody waniliowe

Przez sito przesiej mąkę do miski i dodaj 50g cukru. Dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Rozgnieć masło z mąką i cukrem, aż ciasto będzie wyglądać jak okruchy chleba. Umyj i obierz jabłka i gruszkę (ogryzki wytnij) i potnij na cienkie plastry. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Poukładaj plasterki owoców na dnie naczynia, posyp cukrem i potem ułóż drugą warstwę owoców. Ciastem z miski przykryj wszystkie owoce. Delikatnie przyciśnij ciasto łyżką. Piecz w temperaturze 190C przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180C i piecz przez 20 minut. Wyjmij ciasto, żeby trochę ostygło i podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.





Jeżyki czekoladowe (dla niej – deser Dariusza Wieteski)
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut

Składniki:
50g margaryny
50 g cukru pudru
75g płatków kukurydzianych
2 łyżki lejącego miodu
2 łyżki kakao
wiórki kokosowe

Do garnka włóż cukier puder, margarynę, kakao i miód. Trzymaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki wymieszają się ze sobą. Zgaś gaz, wsyp płatki kukurydziane i dobrze wymieszaj. Łyżeczką do herbaty nakładaj jeżyki do papierków do ciastek. Możesz sobie pomóc drugą łyżeczką. Posyp wiórkami kokosowymi i zostaw do wystygnięcia.
Ciasto z jabłkami i z lodami waniliowymi (dla niego – deser Urszuli Zawadzkiej)
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 35 minut

Składniki:
100 g mąki
50 g cukru
50 g masła lub margaryny
2 duże kwaśne jabłka
1 gruszka 2-3 łyżki cukru lody waniliowe

Przez sito przesiej mąkę do miski i dodaj 50g cukru. Dodaj masło pocięte na drobne kawałki. Rozgnieć masło z mąką i cukrem, aż ciasto będzie wyglądać jak okruchy chleba. Umyj i obierz jabłka i gruszkę (ogryzki wytnij) i potnij na cienkie plastry. Nasmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Poukładaj plasterki owoców na dnie naczynia, posyp cukrem i potem ułóż drugą warstwę owoców. Ciastem z miski przykryj wszystkie owoce. Delikatnie przyciśnij ciasto łyżką. Piecz w temperaturze 190C przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 180C i piecz przez 20 minut. Wyjmij ciasto, żeby trochę ostygło i podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.
Więcej na ten temat