Burak na tartaletce z puree jabłkowym
- ciasto francuskie 250 gr
- burak 900 gr
- olej 250 ml
- tymianek 50 gr
- masło 250 gr
- jabłko 1000 gr
- tarty chrzan - 50 gr
- pieprz / sól
przygotowanie:
Z ciasta wytnij krążki o średnicy 8-10 cm. Pozwól krążkom trochę odleżeć, dwa razy posmaruj ich wierzch rozbitym jajkiem. Piecz ok 20 min w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w cząstki. Wolno smaż na maśle
(najlepiej klarowane), zmiksuj na gładkie puree, po zmiksowaniu dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wmieszaj w puree.
Buraki posmaruj olejem, wymieszaj z tymiankiem i solą. Zawiń w folię i
piecz w piecu do miękkości (ok 1 godz. zależnie od wielkości buraków,
pieczenie może wymagać nawet 90 min). Upieczone buraki obierz i pokrój w
plasterki o średnicy ok 3 cm. Puree z jabłka dopraw i nałóż na
tartaletkę. Przygotuj emulsję chrzanową - dwie łyżki masła (najlepiej
klarowanego) rozpuścić w rondelku z łyżeczką chrzanu. Wrzuć plasterki
buraka i przez chwilę oblewaj plasterki emulsją. Układaj plasterki na
tarteletce.
Krem z pomidorów z bazyliową pianką i mozzarellą.
- marchewka
- seler naciowy
- por
- pomidory - 1,8 kg pomidorów z letniego zbioru
- łodygi bazylii
- tabasco
- wywar warzywny - ok 0,5 litra
- mleko - 250 ml
- liście bazylii - dwie garście
- mozzarella - 150 gr
- pieprz / sól
Przygotowanie
Pomidory - sparzyć wodą i obrać ze skórki. 1/3 pomidorów zmiksować na gładko. Całe pomidory włożyć do słoików i zalać puree pomidorowym. Zamknąć słoiki i pasteryzować.
Warzywa obrać i pociąć w mniejsze kawałki. Podsmażyć na maśle z łodygami
bazylii, liściem laurowym, porem. Zalać wywarem, dodać pomidory. Gotować
ok 30 min, wyjąć pora oraz liść laurowy. Całość zmiksować, przetrzeć
przez sitko. Doprawić solą i pieprzem, dodać kilka kropel tabasco.
Liście bazylii wrzucić do mleka i gotować na niewielkim ogniu, odstawić
do wystudzenia. Wyjąć liście, mleko ubić na lekką piankę.
Do miseczek nalać gorący krem, wrzucić pociętą w drobną kostkę
mozzarellę. Na wierzch nałożyć piankę bazyliową i dekorować liśćmi
bazylii. Podawać natychmiast.