Pytanie na Śniadanie

Proste dania na walentynkowy wieczór - burak i krem z pomidorów

Szybkie i efektowne dania na walentynkowy weekend

Burak na tartaletce z puree jabłkowym

- ciasto francuskie 250 gr
- burak 900 gr
- olej 250 ml
- tymianek 50 gr
- masło 250 gr
- jabłko 1000 gr
- tarty chrzan - 50 gr
- pieprz / sól

przygotowanie: 
Z ciasta wytnij krążki o średnicy  8-10 cm. Pozwól krążkom trochę odleżeć, dwa razy posmaruj ich wierzch  rozbitym jajkiem. Piecz ok 20 min w temperaturze 180 stopni.

Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w cząstki. Wolno smaż na maśle 
(najlepiej klarowane), zmiksuj na gładkie puree,  po zmiksowaniu dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i wmieszaj w puree.

Buraki posmaruj olejem, wymieszaj z tymiankiem i solą. Zawiń w folię i 
piecz w piecu do miękkości (ok 1 godz. zależnie od wielkości buraków, 
pieczenie może wymagać nawet 90 min). Upieczone buraki obierz i pokrój w 
plasterki o średnicy ok 3 cm. Puree z jabłka dopraw i nałóż na 
tartaletkę. Przygotuj emulsję chrzanową - dwie łyżki masła (najlepiej 
klarowanego) rozpuścić w rondelku z łyżeczką chrzanu. Wrzuć plasterki 
buraka i przez chwilę oblewaj plasterki emulsją. Układaj plasterki na 
tarteletce.


Krem z pomidorów z bazyliową pianką i mozzarellą.

- marchewka 
- seler naciowy 
- por 
- pomidory - 1,8 kg pomidorów z letniego zbioru
- łodygi bazylii 
- tabasco
- wywar warzywny - ok 0,5 litra
- mleko - 250 ml
- liście bazylii - dwie garście
- mozzarella - 150 gr
- pieprz / sól

Przygotowanie 
Pomidory - sparzyć wodą i obrać ze  skórki. 1/3 pomidorów zmiksować na gładko. Całe pomidory włożyć do  słoików i zalać puree pomidorowym. Zamknąć słoiki i pasteryzować.

Warzywa obrać i pociąć w mniejsze kawałki. Podsmażyć na maśle z łodygami 
bazylii, liściem laurowym, porem. Zalać wywarem, dodać pomidory. Gotować 
ok 30 min, wyjąć pora oraz liść laurowy. Całość zmiksować, przetrzeć 
przez sitko. Doprawić solą i pieprzem, dodać kilka kropel tabasco.

Liście bazylii wrzucić do mleka i gotować na niewielkim ogniu, odstawić 
do wystudzenia. Wyjąć liście, mleko ubić na lekką piankę.
Do miseczek nalać gorący krem, wrzucić pociętą w drobną kostkę 
mozzarellę. Na wierzch nałożyć piankę bazyliową i dekorować liśćmi 
bazylii. Podawać natychmiast.


Mus czekoladowy z chilli i konfiturą z pomarańczy

- czekolada gorzka - min 70% - 500 gr
- śmietana 36%
- mleko 200 ml
- 6 żółtek
- cukier - 100 gr
- 1/4 świeżej papryczki chilli
- skórka z 6 pomarańczy
- 200 gr cukru

Przygotowanie
Skórkę pomarańczową zagotować w wodzie, odlać wodę. Ponowić gotowanie
skórki. Skórkę smażyć z cukrem na niewielkim ogniu. Smażenie może
potrwać nawet 10 godz.

Żółtka ubić w kąpieli wodnej z cukrem. Śmietanę zagotować z posiekaną
papryczką (bez pestek), ostudzić śmietanę i przelać przez sitko.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietanę ubić. Czekoladę
delikatnie wymieszać z jajkami. Do ubitej śmietany wymieszać mleko i
dodać do czekolady.

Do pojemniczków nałożyć konfiturę, wlać mus z czekolady. Dekorować
wiórkami czekoladowymi liściem mięty.
Więcej na ten temat