Pytanie na Śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - śniadanie

Regionalna kuchnia fit Konrada Gacy - kuchnia Pomorza i Kaszub

KUCHNIA POMORZA I KASZUB

ŚNIADANIE: JAJECZNICA NA PARZE Z SALSĄ Z POMIDORÓW NA RAZOWYM CHLEBIE


Składniki:
6 jajek
30g masła Polskiego MLEKOVITA
2 dojrzałe pomidory malinowe
1 czerwona cebula
Kilka gałązek świeżej bazylii
4 kromki żytniego razowego chleba

Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 1/3 wody i zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Ustawiamy na garnku dobraną wcześniej miskę z wybitymi 6 jajkami i masłem Polskim MLEKOVITA. Cały czas mieszamy.
Pomidory myjemy i blanszujemy przez 10 sekund we wrzątku, a następnie wkładamy do zimnej wody z lodem, co pomoże nam w obraniu  ze skórki. Obrane pomidory siekamy aż powstanie  tatar z pomidora, dodajemy posiekaną  cebulkę oraz bazylię.Przygotowaną na parze jajecznicę nakładamy na kromki pieczywa a na górze układamy gotową salsę.



OBIAD:

DUSZONY PAPRYKARZ Z DORSZA BAŁTYCKIEGO Z RYŻEM

Składniki:
400g polędwicy z dorsza bałtyckiego
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego MLEKOVITA
4 marchewki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 korzenie pietruszki
2 łodygi selera naciowego
100g przecieru pomidorowego
30g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
300g brązowego ryżu


Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj i obierz i  pokrój w grubą kostkę. Wrzuć warzywa do garnka i zalej do połowy wodą, dodaj przecier i koncentrat pomidorowy. Wsyp paprykę słodką i wędzoną, dodaj zgnieciony ząbek czosnku. Duś pod przykryciem około 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w grubą kostkę rybę i duś jeszcze 5 minut.
Na koniec dodaj jogurt naturalny typ grecki MLEKOVITA dla wspaniałego delikatnego smaku. ugotuj ryż.  Trik: Balansuj kwaśny smak potraw z pomidorów dobrej jakości miodem.
 


KOLACJA:

MIKS SAŁAT Z DORSZEM, DRESSINGIEM JOGURTOWO-KOPERKOWYM, SYPKIM TWAROGIEM I DOMOWĄ MUSZTARDĄ Z GORCZYCĄ
.

Składniki:
200g dorsza
200g miksu sałat
1 czerwona cebula
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego MLEKOVITA
200g chudego twarogu sypkiego MLEKOVITA
3 łyżki musztardy z gorczycą (domowej roboty)
1 pęczek koperku
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka miodu
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Sałaty rozdzielamy, dokładnie myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze częsci. Dorsza kroimy na cienkie paseczki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jogurt naturalny typ grecki MLEKOVITA mieszamy z miodem i sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem i mieszamy z posiekanym  koperkiem. Kawałek dorsza owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100˚C na około 20 minut. Sałatę mieszamy z cebulką i polewamy dressingiem i  musztardą, na górę układamy płatki dorsza. Całość posypujemy twarogiem sypkim MLEKOVITA. Całość dekorujemy świeżym koperkiem

Przepis na domową musztardę:
Składniki:
3 łyżki żółtej gorczycy
3 łyżki czarnej gorczycy
6 łyżek cytryny
9 łyżek wody

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zostawiamy zafoliowane w lodówce na 18 godzin. Następnie całość blendujemy na gładką masę.
Więcej na ten temat