ABC wypieków: przekąski na ostatki
125 ml mleka
125 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąka pszennej
4 jajka
W rondelku zagotuj wodę z mlekiem i masłem. Dodaj przesianą mąkę pszenną i energicznie zamieszaj, uważając aby ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie miksujemy z jajkami i przekładamy do worka cukierniczego, następnie ozdobną końcówką wyciskamy na blaszkę (wcześniej posmarowaną masłem) okrągłe porcje.
Piec w temperaturze 200 st. C. przez 20-30 minut.
Ptysie z kremem waniliowym i mascarpone i polewą czekoladową
Krem waniliowy :
Laska wanilii
200 g mascarpone
100 ml śmietany słodkiej 36 %
200 g czekolady mlecznej
100 ml mleka
100 ml śmietany
100 g cukru
100 g żółtka
Śmietanę ubij na sztywno, mascarpone wymieszaj z ziarnami wanilii. Połącz obie masy razem i przełóż do rękawa cukierniczego. Jajka utrzyj z cukrem, mleko i śmietanę podgrzej następnie stopniowo dodaj do utartego żółtka. Czekoladę rozpuść w misce na parze i krem. Gotową masą polej ptysie.
Ptysie z pastą rybną
200 g wędzonej ryby
200 g serka twarogowego
Koperek
Cytryna
Sól , świeżo mielony pieprz
Wędzoną rybę dokładnie obierz z ości, rozdrobnij widelcem i wymieszaj razem z serkiem twarogowym. Posiekaj koperek i dodaj do środka, dopraw skórką z cytryny, sokiem, solą i pieprzem. Masę przełóż do rękawa i nakładaj na ptysie.
Ciasto na muffiny:
Szalotka
2 ząbki czosnku
200 g świeżych liści szpinaku
Gałka muszkatołowa
2 jajka
350 g mąki pszennej
350 g mleka
Proszek do pieczenia
200 ml oleju
Sól i pierz czarny do smaku
Na patelni podsmaż czosnek z szalotką i dodaj liście szpinaku. Całość smaż około 5 minut, dopraw od smaku solą, pieprzem i gałką następnie wystudź.
Wszystkie suche i mokre składniki ciasta wymieszaj osobno a następnie razem. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję, na koniec dodajemy szpinak i mieszamy wszystko razem. Masę wlewaj do foremek na 2/3 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do temp 170 st. C. przez około 20 minut, za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto jest gotowe, nie powinno nic zostać na niej po wyjęciu z muffina.
Muffiny z boczkiem
Szalotka
2 ząbki czosnku
200 g boczku
Gałka muszkatołowa
2 jajka
350 g mąki pszennej
350 g mleka
Proszek do pieczenia
200 ml oleju
Sól i pierz czarny do smaku
Na patelni podsmaż boczek z szalotką. Całość smaż około 5 minut, dopraw od smaku solą, pieprzem i gałką następnie wystudź.
Wszystkie suche i mokre składniki ciasta wymieszaj osobno a następnie razem. Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję, na koniec dodajemy boczek i mieszamy wszystko razem. Masę wlewaj do foremek na 2/3 wysokości, piecz w piekarniku nagrzanym do temp 170 st. C. przez około 20 minut, za pomocą wykałaczki sprawdź czy ciasto jest gotowe, nie powinno nic zostać na niej po wyjęciu z muffina.