Jak przygotować ciasto na pączki? W czym je smażyć i jak długo czyli przepis na idealnego pączka!
„Przepis od babci Honoraty”
Składniki:
80-100 g świeżych drożdży
150 g cukru
3 szklanki mleka ciepłego
10-12 żółtek jajek / najlepiej wiejskich
1 kg mąki
50 ml spirytusu
kostka masła roztopionego
2 l oleju rzepakowego do smażenia / kostka smalcu lukier : 1/2 kg cukru pudru sok z połówki cytryny łyżka spirytusu dwie łyżki mleka
Przygotowanie
Przygotuj miskę na zaczyn. Wrzuć do niej pokruszone świeże drożdże, wlej podgrzaną szklankę mleka, dwie łyżeczki cukru i łyżkę mąki , wymieszaj. Miskę przykryj ścierką i odstaw do ciepłego miejsca, poczekaj 15 minut do momentu aż zacznie się pienić. Do zaczynu dodaj "kogel mogel" - żółtka utarte z cukrem i wanilią - wymieszaj. Do drugiej większej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, wlej pozostałe ciepłe mleko i wyrób ciasto dolewając powoli roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj ciasto na stolnicy, nie dłużej niż 15 min. Odstaw w tej samej dużej misce do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godz., posyp z góry delikatnie mąką i przykryj szmatką. Czekaj aż ciasto podwoi swoją objętość . Ciasto rozwałkuj lub ugnieć ręką na wysokość 1,5 cm. Szklanką o średnicy 10 cm wykrawaj krążki. Wykrojone kawałki wałkujemy/rolujemy ręką na zgrabne kuleczki i ponownie odkładamy do wyrośnięcia. Kulki teraz przyciskamy deską do krojenia, żeby nabrały pożądanego kształtu .
W między czasie przygotowujemy lukier : do miski wsypujemy pół kilo cukru pudru, sok z połowy cytryny, łyżkę spirytusu i dwie łyżki gorącego mleka, mieszamy na gładką, gęstą masę.
Smażymy pączki w dużym rondlu na głębokim tłuszczu w temp. ok 180 stopni C. Pączki wkładamy do tłuszczu "brzuszkiem" w dół na ok 1 min. i później drewnianym patykiem obracamy na drugą stronę na kolejną minutę. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Odkładamy