Pytanie na Śniadanie

Kuchenne hity PR- u - nóżki w galarecie

Wiele osób z nostalgią wspomina smaki dzieciństwa. Wykwintnie nie było, ale to nie tajemnica, że kulinarny PRL szczycił się raczej siermiężną i bardzo "ekonomiczną" kuchnią. Było trudno, w sklepach brakowało prawie wszystkiego, więc nie lada kunsztem musieli popisać się nie tylko smakosze, chcąc stworzyć niecodzienne danie, ale i gospodynie, które chciały ugotować najzwyklejszy obiad. Oto Jurek Nogal i jego kuchnia rodem z PRL-u!

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:
400 g herbatników
200 g ulubionych orzechów
10 ml mleka 3,2%
200 g masła
3 łyżki kakao
100 g cukru
Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj i wymieszaj z kakao, następnie rozpuść w rondelku masło, dodaj cukier, mieszaj aż się rozpuści. Teraz wsyp pokruszone ciasteczka, wafelki i orzechy. Całą masę dokładnie wymieszaj – musi być gęsta. Nałóż na folię spożywczą i zawiń w rulon. Odstaw do wystygnięcia.

KOTLET POŻARSKI

Składniki:

250 g mielonej cielęciny
2 piersi kurze
czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 jajka
łyżka masła
pęczek kopru
masło klarowane

panierka:
jajo
bułka tarta
Sposób przygotowania:

Namocz bułkę w mleku, odciśnij i zmiel w maszynce. Wymieszaj dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Dopraw i dodaj ubite dwa białka. Wymieszaj na puszystą masę. Masę podziel na 8-10 kulek. Uformuj podłużne kotlety grubości palca. Obtocz w jajku i bułce. Smaż na średnim ogniu, aż się zezłocą z każdej strony. Kotlety połóż na blasze, połóż na nich po kawałku masła i piecz kilka minut w piekarniku.
Można podać z kopytkami, ziemniakami, frytkami, kaszą.


NÓŻKI W GALARECIE

Składniki:
włoszczyzna
groszek zielony
ziele angielskie, liść laurowy
nóżki kurze lub cielęce ok 0,5 kg
uda kurze lub kacze 2 szt.
Sposób przygotowania:

Nóżki i uda dokładnie opłucz, zalej zimna wodą i gotuj na małym ogniu. Dodaj liść laurowy, ziele i pieprz. Po trzech godzinach dodaj pokrojone warzywa i gotuj godzinę.
Wywar odcedź przez gęste sitko i ostudź.
Do salaterek nałóż pokrojone warzywa z wywaru i pokrojone mięso z ud. Zalej zimnym wywarem. Odstaw w chłodne miejsce do wystygnięcia. Na wierzchu może zebrać się tłuszcz, przed podaniem zdejmij go.
Więcej na ten temat