Pytanie na Śniadanie

Tex Mex i piekielnie pyszne muffiny cz.2

TEX MEX

Składniki:
mięso z wywaru: 0,5kg łopatki wieprzowej bez kości,
0,5 kg szynki wieprzowej
pomarańcza
3 marchewki
garść pomidorków koktajlowych
limonka
biała cebula
czerwona cebula
czosnek
wędzona papryka
ostra i słodka papryka
kumin
oregano
sól
pieprz
ziarna kolendry
chilli
kolendra
taco
 
nachosy:

mąka kukurydziana, drobna
 
 
Sposób przygotowania:
Mięso, które zostało z gotowania wywaru na zupę, podsmaż wraz z cebulą, czosnkiem, trzema rodzajami papryki, kuminem, rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolendry, oregano, solą i pieprzem. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z niej sok. Całość uduś.
Obrane marchewki i pomidorki zapiecz w naczyniu żaroodpornym. Gdy są miękkie i ostygną, pokrój je drobno i przygotuj z nich salsę, dodając drobno pokrojoną zieloną paprykę, sok z limonki, posiekane i pozbawione nasion chilli, posiekaną kolendrę oraz sól i pieprz.
Przygotowane mięso rozgnieć widelcem, nałóż do taco wraz z salsą.
 

PIEKIELNIE PYSZNE MUFFINY

Składniki:

3/4 kostki masła
2 łyżki kakao
2 tabliczki gorzkiej czekolady
tabliczka mlecznej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka chilli
szczypta soli
konfitura z płatków róży
śmietana 36% 1L (schłodzona)

Sposób przygotowania:
 Gorzką czekoladę i masło pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj kąpiel wodną - mały garnek i miskę, w której rozpuścisz masło z czekoladą. Zagotuj wodę w garnku i ułóż na nim miskę. Wody musi być tyle, żeby nie dotykała miski. Najpierw rozpuść masło, potem dodaj czekoladę i mieszaj aż powstanie jednolita masa.  Odstaw do ostygnięcia. W MUMie ubij jajka z cukrem, dodaj kakao i szczyptę soli i chilli. Miksuj całość na małych obrotach. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszaj łyżką. Mleczną czekoladę pokrój w kostkę i złącz z masą. Muffinkowe foremki/papiloty napełnij do 3/4 wysokości i piecz 25 min w 180 stopniach - po wyjęciu nałóż na każdą babeczkę łyżeczkę konfitury różanej.

Więcej na ten temat