Pytanie na Śniadanie

Słodkości bez wyrzutów

W naszej kuchni Jacek Bilczyński przygotowuje słodkości warte grzechu.

 Rafaello:

250 g półtłustego twarogu
30 g wiórek kokosowych
2 - 3 krople migdałowego aromatu do ciasta
3 łyżki erytrytolu
15 - 20 g żelatyny spożywczej
30 - 40 ml wody

Erytrytol rozgnieść łyżką na pył, posypać twaróg, dodać aromat migdałowy i wymieszać na jednolitą masę. W 30 - 40 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, dodać do masy twarogowej i wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Zwilżyć dłonie, uformować niewielkie kulki, a następnie obtaczać je we wiórkach kokosowych. Na koniec odstawić do lodówki na około 1 - 2 godziny, aż żelatyna zwiąże twaróg.

Tiramisu:
200 g sera mascarpone light
200 g sera ricotta light
1 żółtko
25 ml amaretto
25 ml whisky
3/4 filiżanki espresso
około 10 biszkoptów bezcukrowych eko
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
250 ml wody
100 ml mleka
1 łyżeczka naturalnego kakao
szczypta cynamonu
 3 - 4 łyżki erytrytolu
2 łyżki stołowej żelatyny w proszku
wanilia w proszku

Żółtko utrzeć z erytrytolem, dodać do połączonych serków, podlać 100 ml letniej wody, ubijać wtłaczając dużo powietrza. Dodać 1 1/2 łyżki stołowej żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wodzie i ponownie dokładnie wymieszać. 100 ml wody wymieszać z mlekiem, zagotować, dodać wanilię, 2 łyżki erytrytolu, pozostałą część żelatyny i mąkę kukurydzianą, nieustannie mieszać do uzyskania formy budyniu. Esspresso połączyć z whisky i amaretto, maczać biszkopty. Ułożyć je na spodzie foremki, zalać waniliową masą budyniową, a następnie masą serową. Posypać kakao i cynamonem. Pozostawić na 6 - 8 godzin w lodówce. Tiramisu można posypać odrobiną tartej, gorzkiej czekolady.

Więcej na ten temat