Pytanie na Śniadanie

Polska kuchnia Tomka Jakubiaka

Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. Dziś specjalnie dla państwa przygotuje żeberka i dorsza.

ŻEBERKA Z SOSEM

Składniki:
•    60 dag cienkich żeberek wieprzowych
•    łyżeczka chili
•    łyżeczka kurkumy
•    1/2 łyżki imbiru w proszku
•    łyżeczka słodkiej papryki
•    łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
•    szczypta gałki muszkatołowej
•    olej

Glazura:
•    100 ml miodu
•    2 łyżki sosu sojowego
•    sok z jednej cytryny
•    pęczek kolendry
•    chili
•    pity

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od glazury. Stawiamy rondel na kuchence, ustawiamy średnią temperaturę grzania i wlewamy miód. Dodajemy kolejno sos sojowy, porządnie umytą cytrynę 'masuję' dłonią, dociskając ją do blatu, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, wycinamy ze środka gniazdo nasienne i drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu. Glazura powoli się redukuje i gęstnieje. Pod koniec dodajemy posiekaną kolendę. Kroimy żeberka na małe kawałki, co kość. Na suchej patelni prażymy przyprawy, chili, kurkumę, imbir, paprykę, pieprz i gałkę. Nacieramy żeberka aromatyczną mieszanką przypraw. Na głębokiej patelni podgrzewamy mocno olej. Mięso smażymy na głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu. Pity podpiekamy w nagrzanym piekarniku. Usmażone żeberka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, łączymy z glazurą i podajemy z kawałkami pity.


DORSZ W SEROWEJ PANIERCE

Składniki:
•    300g filet z dorsza
•    kubek kwaśnej śmietany
•    100g sera Bursztyn
•    kawałek chrzanu
•    szczypta soli i pieprzu
•    sok z cytryny
•    mąka pszenna
•    300g kiszonej kapusty
•    szklanka soku z kiszonej kapusty
•    garść śliwek wędzonych
•    cebula
•    łyżka oleju
•    liście laurowe
•    ziele angielskie
•    3 łyżki miodu
•    majeranek

Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i grubo pokrojone śliwki. Kiszoną kapustę przepłukujemy, siekamy i dorzucamy do patelni wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, 3 łyżkami miodu i zalewamy sokiem z kiszonej kapusty. Całość dusimy. Pod koniec duszenia dorzucamy garść majeranku. Dorsza panierujemy kolejno w mące i drobno startym serze na drobnych oczkach, podsmażamy na maśle. Łączymy śmietanę, chrzan, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Kawałki dorsza podajemy na kapuście z chrzanową śmietaną.
Więcej na ten temat