Naleśniki jakich nie znacie
2 szkl mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1/3 kostki masła
1 szkl wody gazowanej
½ szkl mleka
Mleko wlewamy do miski. Dodajemy jajka, sól i mąkę. Całość miksujemy dolewając wodę gazowaną do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 30 min, aby ciasto się zawiązało, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni.
Farsz
500 g łopatki wieprzowej
2 białe cebule
2 marchewki
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju rzepakowego
5 0g siemienia lnianego
300 g sera twardego mozzarella
2 łyżki brązowego cukru
100 g rukoli
1 doniczka bazylii
Sól, pieprz
Mięso mielimy z siemieniem lnianym na drobnych oczkach i mieszamy z koncentratem do uzyskania jednolitej masy. Następnie na rozgrzaną patelnie wlewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę około 6min. Dodajemy masę mięsną i smażymy mieszając 15min. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy. Gdy lekko przestygnie dodajemy dwa jajka i dokładnie mieszamy.
Sos:
1 duży seler
400 ml mleka
4 łyżki stołowe mąki
2 łyżki masła
Sok z ½ cytryny lub 3 łyżki octu winnego
Sól, pieprz, chilli mielone
Selera kroimy w drobna kostkę i dusimy na maślę 5-6 min. Następnie zalewamy 300 ml mleka i gotujemy na wolnym ogniu około 25 min. Gdy seler będzie miękki dolewamy resztę mleka wymieszanego z mąką i całość miksujemy, doprawiamy sola , pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną mielonej papryki.
Tortownice wykładamy papierem pergaminowym tak aby się przykleił rantu. Na spód wykładamy pierwszego naleśnika, na wierzch wykładamy porcję sosu, na sos porcję sera i układamy kolejnego naleśnika i tak postępujemy naprzemiennie aby powstały dwie warstwy mięsne, a ostatnią warstwą był naleśniki. Całość zapiekamy w 180st przez 30min. Gotowy tort dekorujemy wymieszaną rukolą z pociętą świeżą bazylią i dwoma łyżkami oliwy z oliwek lub olejem rzepakowym aby ładnie się skleiły.
2 szkl maki pszennej
2 jajka
5-6 suszonych pomidorów z oleju
1/3 kostki masła
1 szkl wody gazowanej
½ szkl mleka
szczypta oregano
szczypta soli
Mleko wlewamy do miski. dodajemy jajka, sól, mąkę i całość miksujemy dolewając wodę gazowaną do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło, pokrojone suszone pomidory, szczyptę oregano i dokładnie miksujemy na gładka masę. Odkładamy na 30 min aby ciasto się zawiązało, a następnie smażymy cienkie placki na rozgrzanej teflonowej patelni.
500 g mielonej łopatki wołowej
1 op. jogurtu greckiego
6 ząbków czosnku
1 seler naciowy
½ łyżeczki tymianku suszonego
2 opakowania sera feta
3 szklanki soku pomidorowego
100 g oliwek czarnych
4 łyżki oliwy
pieprz mielony
Czosnek siekamy i rumienimy na patelni na 3 łyżkach oleju następnie mieszamy z mięsem mielonym i posiekanym w drobne plasterki selerem naciowym do którego dodajemy ½ szklanki soku pomidorowego, farsz doprawiamy 1 łyżką stołową pieprzu i ½ łyżeczki tymianku. Surowym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy je w rulon, przekładamy do naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego, gotowe naleśniki zalewamy sokiem pomidorowym i posypujemy tartą fetą tak aby przykryć całą górę potrawy. Zapiekamy w 180st 35min. Gotowe naleśniki podajemy z łezką jogurtu greckiego zmiksowanego z czarnymi oliwkami.