Pytanie na Śniadanie

Francuskie smakołyki nie tylko na karnawał

Francuskie smakołyki nie tylko na karnawał.

Crème brûlée
 
500 ml śmietany
100 g cukru kryształu
1 laska wanilii
6 żółtek
brązowy cukier do posypania i opalenia
 
Żółtka ucieramy z cukrem. Połowę śmietany gotujemy z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Po zagotowaniu śmietany wyjmujemy laskę wanilii i wyskrobujemy nasiona do śmietany. Zagotowaną śmietaną zalewamy utarte z cukrem żółtka. Dodajemy resztę śmietany. Śmietanę z żółtkami nalewamy do żaroodpornych naczyń i pieczemy 2 godziny w temperaturze 95 stopni C. Krem silnie schładzamy, posypujemy brązowym cukrem, czekamy 15 minut i opalamy opalarką.
 
Eklerki

Ciasto parzone na eklerki

125 g wody
125 g mleka
5 g cukru
5 g soli
115 g masła
140 g mąki
5 jajek
 
Wodę, mleko, cukier, sól i masło gotujemy razem. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie przylegało do garnka. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli jajka. Z tak przygotowanego ciasta szprycujemy eklerki o długości ok. 3–4 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20 minut.
 
 

Krem cytrynowy do eklerek        
 
2 jajka
90 g cukru
160 g masła
sok i skórka z 2 cytryn
 
Cytryny należy wyszorować szczoteczką, wyparzyć i otrzeć skórkę.
W rondlu podgrzewamy cukier, masło, sok i skórkę z cytryny. Cały czas mieszając, dodajemy wcześniej roztrzepane jaja. Mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak powstałym kremem szprycujemy eklery.
 
Beza na eklerki
 

125 g białka
225 g cukru kryształu drobnego
 
Białko ubijamy z cukrem, po ubiciu maczamy w nim eklerkę i opalamy opalarką.

Więcej na ten temat