Pytanie na Śniadanie

Słodkie śniadania z całego świata- tosty francuskie

Co na różnych szerokościach geograficznych zazwyczaj jada się na śniadanie? Słodkie śniadania z całego świata.

TOSTY  NA KLAROWANYM MAŚLE

Składniki:
•    2 jaja
•    pół szklanki mleka Wypasionego Mlekovita 3,2% tł.
•    2 łyżeczki płynnego miodu
•    4 pieczywa jasnego, pszennego, najlepiej chałki lub bułki maślanej
•    masło klarowane Mlekovita
Sposób przygotowania:
Jaja wymieszać dokładnie w misce z mlekiem i miodem. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Każda kromkę namoczyć w masie jajeczno-mlecznej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać koniecznie ciepłe, najlepiej z konfiturami lub świeżymi owocami.

PĄCZKI SEROWE Z KRESÓW WSCHODNICH

Składniki:
•    250 g twarogu sypkiego półtłustego Mlekovita 
•    3 jajka
•    1 szklanka mąki pszennej
•    odrobina soli
•    1 łyżka cukru
•    Masło klarowane Mlekovita do smażenia
•    cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Twaróg, jajka, mąkę i cukier wymieszaj na gładką masę. Dodaj szczyptę soli. Z ciasta formować kulki o średnicy 3 cm. Najlepiej lekko zwilżyć dłonie, wtedy ciasto nie będzie się kleić. Można je również nakładać łyżką bezpośrednio na gorący tłuszcz - nie będą idealnie kształtne, ale tak samo smaczne. W głębokim garnku rozgrzać masło klarowane. Pączki smażyć na złoty kolor około 2 minut. Odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem lub /i z domowym dżemem.


CYTRYNOWA TARTA SEROWA

Składniki:
Na ciasto:
•    2 szklanki mąki pszennej
•    szczypta soli
•    2 łyżki cukru
•    200g zimnego masła Polskiego Mlekovita pokrojonego w plastry
•    opcjonalnie 1/2 szklanki zimnej wody
Na masę serową:
•    3 jajka
•    3 żółtka
•    pół kostki masła
•    pół szklanki cukru pudru
•    pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
(330 ml) śmietanki Wypasionej 30 % tł. MLEKOVITA 
•    250 g twarogu sypkiego   tłustego Mlekovita
Ok. ½ szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ze składników na kruche ciasto należy ugnieść jak najszybciej ciasto, a następnie "wylep" nim nasmarowaną i oprószoną mąką "tortownicę", ponakłuwaj widelcem i odstaw do zamrażalnika na 15 min. Następnie podpiecz je przez około 12 minut w temperaturze 180  stopni C. Ostudź. Żółtko oddziel od białek. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. W osobnej misce ubij śmietanę z połową cukru (1/4 szklanki). W kolejnej misce ubij żółtka z połową cukru (1/4 szklanki) na puszystą i prawie białą masę.
Przygotuj krem cytrynowy: w małym garnuszku podgrzej sok z cytryny, cukier i masło. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą, zmniejsz ogień do minimum i dodaj żółtka. Mieszaj tak długo, aż krem zgęstnieje. Ostudź. Dołóż  twaróg sypki, krem cytrynowy i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj ŚMIETANKĘ WYPASIONĄ  i za pomocą szpatułki (łyżki) bardzo delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczony i wystudzony spód. Piecz przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180C.
Więcej na ten temat