200 g masła Polskiego MLEKOVITA
200g daktyli
1 chałka
3 jajka
500 ml mleka WYPASIONE
100 g masła klarowanego MLEKOVITA
woda
Daktyle dusimy 15 minut z Masłem POLSKIM, następnie miksujemy i dodajemy 100 ml mleka WYPASIONEGO. Chłodzimy. Chałkę kroimy w plastry i maczamy w jajku rozmąconym z 400ml mleka. Smażymy na maśle klarowanym na rumiany kolor. Gotowe racuchy podajemy z kremem daktylowym.
SEROWA ZAPIEKANKA Z SOSEM MAŚLANO-MLECZNYM
1 bochenek razowego chleba
250 g Sera Cheddar Mlekovita w kawałku
100 g suszonych podgrzybków ( lub 250 g mrożonych)
2 jajka
1 szklanka mleka WYPASIONEGO
400 g gotowanej szynki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła Polskiego Mlekovita
3 łyżki masła klarowanego Mlekovita
1/2 szklanki bułki tartej
1 Jogurt typ Grecki Mlekovita
2 stołowe łyżki mąki
Szczypta tymianku
Sól, pieprz, 1/2 łyżki cukru
Warzywa kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę. Suszone grzyby namaczamy, mrożone rozmrażamy. Pieńki kroimy w plasterki, kapelusze w cienkie paski. Pieczywo kroimy w kostkę, dodajemy tymianek i jajka, całość miksujemy i nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość zapiekamy w 190 stopniach do zrumienienia. Cebulę rumienimy na suchej patelni, dodajemy resztę warzyw i masło KLAROWANE. Po 3- 4 min, mieszając, dodajemy grzyby. Wszystko dusimy około 10 min, odstawiamy. Mleko WYPASIONE mieszamy z mąką i posiekanym porem. Do rozgrzanego rondla dodajemy masło POLSKIE. Gdy się rozpuści, wlewamy mleko z mąką i porem, mieszamy do zagęszczenia, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Połową powstałego sosu smarujemy chlebowy spód, następnie układamy plastry szynki, a na nich resztę sosu. Na tak przygotowany placek wykładamy farsz grzybowy. Całość pieczemy 15 min w 200 stopniach, posypujemy serem CHEDDAR i zapiekamy do zrumienienia. Podajemy z gęstym jogurtem TYP GRECKI wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.