600g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
3 łyżki oleju rzepakowego
2 marchewki
1 cebula
2 stołowe łyżki masła
2 łyżki siemienia lnianego
4 ząbki czosnku
200g koncentratu pomidorowego
1,5kg ziemniaków
200g sera mozarella
sól, pieprz
1 stołowa łyżka cukru brązowego
tymianek ½ łyżeczki
Pęczek natki pietruszki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy tymianek i roztarty czosnek. Dokładnie ubijamy z 1 łyżką masła. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę i tartą marchewkę, dodajemy do niej gałkę muszkatołową, całość dusimy 10 min. Mięso rozrabiamy z koncentratem pomidorowym i cukrem, dodajemy duszone warzywa i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową masę wykładamy na dno nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wysypanego siemieniem lnianym. Masę mięsną lekko przyklepujemy i posypujemy serem, na wierzch wykładamy tłuczone ziemniaki. Masę ziemniaczaną dokładnie rozsmarowujemy ( aby zakryć mięso mielone). Całość zapiekamy w 180 st do zrumienienia, około 45-50 min. Podajemy z siekaną natką pietruszki
1,5kg ziemniaków
100g masła
500ml mleka
500ml śmietanki 30%
sól ½ łyżeczki
pieprz ½ łyżeczki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki bułki tartej
400g kiełbasy żywieckiej w plasterkach
200g koncentratu pomidorowego
100 ml soku jabłkowego
200g sera mozzarella lub gouda
Ziemniaki kroimy w 0,5 cm krążki lub szatkujemy w cienkie plasterki na tzw. mandolinie. Mleko podgrzewamy ze śmietaną i przyprawami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę dokładamy do gorącego mleka.
Do naczynia wykładamy ziemniaki i zalewamy mleczną masą. Wszystko pieczemy w temperaturze 175 st. około 1,5 godz.
Koncentrat mieszamy z sokiem jabłkowym i wylewamy na ziemniaczany spód, układamy plastry kiełbasy żywieckiej i posypujemy serem, całość zapiekamy w 180 st do zrumienienia.