Kto lubi zjeść smacznie? Wszyscy. A kto do tego nie chce przepłacać? W naszej kuchni Jurek Nogal pokazuje pomysły na obiady dla całej rodziny za 10 zł.
• Kasza gryczana / pęczak / jęczmienna (zupa, kasza, gołąbki, dodatek do dania) 3 pln
• Kapusta (zupa, gołąbki) 5 pln
• Kalafior ( danie, zupa ) 5 pln
• Ziemniaki (zupa, drugie) 2 pln
• Jajka (naleśniki, sadzone lub w koszulkach, makaron, nadziewane) 7 pln
• Mąka ( makaron, pierogi, naleśniki) 2,5 pln
• Cebula (zupa, farsz) 4 pln
• Seler (zupa, farsz) 3 pln
• Seler naciowy 4 pln
• Kość szpikowa ( bulion ) 1 pln
• Pieczarki (zupa, farsz, nadziewane) 5 pln
• Marchew ( zupa, farsz ) 4 pln
• Udziec z indyka ( klopsy, sos do spaghetti ) 18 pln
• Pomidory w puszce ( zupa, sos do spaghetti) 3,5 pln
• Ser żółty 3 pln
Razem:
69 PLN
Zupy:
Rosół, pomidorowa, krupnik, kapuśniak, minestrone, ogórkowa
Drugie:
gołąbki z kaszą pieczarkami i warzywami, klopsy z indyka z ziemniakami, spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem, kalafior z jajkiem i kaszą
Zupa (przepis na bulion podstawowy, na którym można zrobić pozostałe zupy}.
- kość szpikowa wolowa
- cebula 1kg.
- marchew 6-7 szt.
- pietruszka 3 szt.
- seler 1 szt.
- seler naciowy 1 szt.
- oregano, bazylia, tymianek, kminek świeże i suszone, liść laurowy, ziele ang
Pomidorowa
- pomidory w puszce 2 szt.
Kapuśniak
- kapusta 1 szt.
Minestrone
- Pomidory 6 szt.
- koncentrat pomidorowy 1
- stary chleb
Krupnik
- ziemniaki 1 kg
- kasza gryczana 1 kg
- pieczarki 1 op.
Ogórkowa
- ogórki kiszone opak.
Gołąbki
- mielone mięso z indyka 1kg
- jajo 10szt.
Klopsy z indyka
- masło
- bulka tarta szklanka
Pieczony kalafior
- kalafior 1 szt.
- ser żółty 50 g
PRZEPISY:
Zupa (przepis na bulion podstawowy, na którym można zrobić pozostałe zupy}.
- kość szpikowa wołowa
- cebula 2-3 szt.
- marchew 2-3 szt.
- pietruszka 2 szt.
- seler 1 szt.
- seler naciowy 1 szt.
- przyprawy
W piekarniku upiecz kość szpikową. ok godziny w 180st. po 30 min dodaj cebule.
Umyj i obierz warzywa. Kość i cebule włóż do garnka i zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj ok godziny, dodaj warzywa i gotuj jeszcze pół godziny.
Warzyw z bulionu nie wyrzucaj, użyj ich do skomponowania kolejnych zup.
Pomidorowa
- bulion
- pomidory w puszce 1 szt.
- przyprawy
Do gorącego bulionu dodaj pomidory z puszki, gotuj ok 15 min. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
Do zupy można dodać ugotowany ryż, ziemniaki, grzanki ze starego chleba, makaron.
Kapuśniak
- bulion
- kapusta 1 szt.
- przyprawy
Do gorącego bulionu dodaj posiekana drobno kapustę. (Bez zewnętrznych liści, których można użyć do zrobienia gołąbków). Gotuj ok pół godziny, dopraw solą, pieprzem, majerankiem lub, kminkiem albo kuminem.
Minestrone
- Kapuśniak
- Pomidory 2-3 szt.
- stary chleb
- makaron 100 g
- przyprawy
Krupnik
- bulion
- ziemniaki 3-4 szt.
- kasza 200 g
- pieczarki 8 szt.
- przyprawy
Do gorącego bulionu dodaj, pieczarki, kasze ( pęczak, gryczana, jęczmienna).
Gotuj ok 20 min mieszając co chwile, żeby kasza sie nie przypaliła. Pod koniec dorzuć kilka pokrojonych ugotowanych ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem.
Ogórkowa
- bulion
- ziemniaki 3-4 szt.
- ogórki kiszone 4-5 szt.
- przyprawy
Do gorącego bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj ok 20 minut.
Zetrzyj albo posiekaj kiszone ogórki i razem z woda z kiszenia dodaj do zupy.
Dopraw sola, pieprzem i ziarnami kopru włoskiego.
Gołąbki
- liście kapusty 4-8
- cebula 1 szt.
- pieczarki 6-8 szt.
- kasza 300 g
- mielone mięso 300 g
- jajo 1 szt.
- bulion
- pomidory 2-3szt. lub z puszki
- przyprawy
Obgotuj kapustę i zdejmij wierzchnie miękkie liście. Zgrubiale części łodygi zetnij nożem lub stłucz lekko by zmiękły.
Na patelni podsmaż cebule i pieczarki, dodaj resztę mielonego mięsa, smaż ok 5 min. Dodaj ugotowaną kasze, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Gdy lekko przestygnie dodaj jajko i wymieszaj farsz dokładnie.
Na liściu ułóż farsz i zawiń gołąbek. Na dnie garnka połóż najbrzydszy liść i na nim układaj gołąbki. Zalej odrobiną bulionu lub pozostałą zupa pomidorową. Gołąbki gotuj ok godziny na małym ogniu.
- mięso mielone z indyka 400 g
- cebula 1 szt.
- masło
- bulka tarta 1/3 szklanki
- marchew 1 szt.
- jajo 1 szt.
- bulion
- zioła
- przyprawy
Podsmaż drobno posiekaną cebulę na odrobinie masła, dodaj do niej bułkę tartą i marchew startą na najdrobniejszych oczkach.
Wszystko wymieszaj z mielonym drobno mięsem z indyka, dopraw solą i pieprzem. Gdy masa będzie za sucha dodaj jajko.
Uformuj małe kuleczki i włóż do rondelka z odrobiną gorącego bulionu. Gotuj na małym ogniu ok 10 min. Podaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Jako sosu użyj bulionu, w którym gotowały sie klopsy. Można dodać do niego koncentratu pomidorowego i oregano albo zagęścić odrobiną mąki, doprawić natką pietruszki lub dodać śmietany i koperku.
Pieczony kalafior
- kalafior 1 szt.
- masło
- bułka tarta
- ser żółty 50 g
- zioła
- jajo 4 szt.
- kasza 400 g
Kalafior umyj i zanurz w całości głąbem do góry w garnku ze wrzątkiem, gotuj 3 min.
Wyjmij kalafiora, połóż na blasze do pieczenia, posmaruj masłem, posyp bułką tartą i startym serem. Wstaw do piekarnika na 5 min (grzanie góra dół 180 st.)
Wyłóż na talerz i podawaj z sadzonym jajem i ulubiona kasza. Na wierzchu można posypać natką pietruszki podsmażoną chwilę z odrobina oliwy i czosnku.
Makaron
- jajo 4 szt.
- mąka 400 g
- sól
Zagnieć zwarte ciasto, jeśli będzie za twarde dolej odrobinę wody. Odłóż przykryte ciasto na pół godz. Podziel na 4 części, rozwałkuj lekko podsypując mąką. Placek ciasta zwiń w rulon i potnij na paseczki. Gotuj ok. 2 minuty w osolonej wodzie.
Spaghetti z mięsem i sosem pomidorowym
- makaron
- mięso mielone 300 g
- cebula 1 szt.
- pomidory z puszki 1 szt.
- zioła
- pieczarki
- przyprawy
Ugotuj makaron „al dente”
Na patelni podsmaż cebulę, po chwili dodaj mięso mielone i smaż chwile, mieszając. Dodaj pieczarki i pomidory z puszki, zwiększ ogień i smaż kilka minut, dopraw solą i pieprzem, dodaj bazylię lub oregano. Wymieszaj z makaronem.
Dodatkowo:
Naleśniki
- jajo
- mleko
- mąka
- olej
Roztrzep jajko dodaj mleko i odrobinę soli, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj mikserem albo trzepaczką.
Usmaż naleśniki na patelni na odrobinie oleju.
Farsz:
- szpinak
- oliwa
- czosnek
- jajo
- przyprawy
Szpinak podsmaż na odrobinie oliwy z czosnkiem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, niech sie zetnie.
Dopraw sola i pieprzem.
- twaróg
- koperek/szczypiorek
- wędzony łosoś / makrela
-śmietana
Twaróg wymieszaj z koperkiem lub szczypiorem i posiekanym drobno wędzonym, łososiem lub makrelą. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest za gęsta dodaj odrobinę śmietany.
- ser edam
- ser pleśniowy
- ser camembert
Jeśli masz w lodowce resztki różnych serów ułóż je na naleśniku i zawiń i podsmaż, aż sery się roztopią.
Farsz nałóż na naleśnik, możesz posypać odrobiną sera, zawiń i podsmaż na patelni lub podpiecz w piekarniku.