Kuchnia wegetariańska w wydaniu Karoliny i Macieja Szaciłło
1/2 szkl. oleju ryżowego
1/2 szkl pestek słonecznika
1/2 łyżeczki asafetidy lub pokrojona w drobną kostkę cebula
kwaśne, twarde i chrupkie jabłko, obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę
250 ml oleju kokosowego (rafinowanego, bez zapachu kokosa)
2 łyżki słodkiej papryki
1/2 – 1 łyżeczka ostrej papryki
łyżka majeranku
1,5 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz
Na oleju ryżowym smażymy pestki słonecznika. Po około 7 – 10 minutach dodajemy cebulę ( asafetidę) i kwaśne jabłko. Smażymy 10 minut. Dodajemy olej kokosowy i resztę składników. Gotujemy jeszcze 5 minut. Przelewamy do czystego, suchego słoika. Studzimy i odstawiamy do lodówki. Kiedy smalec zgęstnieje - zamieszać i pozostawić do całkowitego stwardnienia.
PASZTET Z FASOLI PIĘKNY JAŚ Z SOSEM CUMBERLAND
200 g fasoli Piękny Jaś
1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej pod przykryciem w dwóch szklankach wody
1/2 szkl oleju (najlepiej ryżowego)
1- 2 łyż soli nierafinowanej
1 ekologiczna kostka warzywna
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mieszanka przypraw:
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka jałowca
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki cząbru
4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sos Cumberland:
część szklanki chrzanu
część galaretki porzeczkowej lub dżemu porzeczkowego
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy, aż będzie miękka. Ugotowaną fasolę miksujemy z ugotowaną kaszą jaglaną, olejem, solą i rozkruszoną kostką warzywną oraz mąką ziemniaczaną. Wszystkie przyprawy mielimy lub ucieramy, dodajemy do masy. Przekładamy do metalowej formy, wysmarowanej olejem, dno wykładamy papierem do pieczenia, a ścianki posypujemy kaszą kukurydzianą lub płatkami jaglanymi. Pieczemy w temperaturze 200 st około 50-60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Podajemy z sosem Cumberland.
300 g ziemniaków
1 łyżka masła lub oliwy
sól
3 łyżki oliwy
200 g włoszczyzny
1 cebula
150 g kiszonej kapusty
800 ml wody
1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
ostra papryka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pieprz
100 g wędzonego tofu
sos sojowy
ziemniaki:
Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy w kostkę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Gotujemy w niewielkiej ilości wody (1/3 poziomu ziemniaków). Dodajemy masło. Podajemy z kapuśniakiem i opcjonalnie z "wędzonką".
Kapuśniak: na oliwie dusimy pod pokrywką włoszczyznę, cebulę lub asafetydę przez około 5 minut. Dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną i dusimy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy 800 ml wrzątku. Gotujemy. Po około 25 minutach dodajemy wędzoną paprykę, koncentrat, sól i pieprz. Gotujemy około 5 minut. Pod koniec zupę zagęszczamy 3 łyżkami ugotowanych, przetartych przez sitko ziemniaków.
"Wędzonka": cienkie plasterki wędzonego tofu obsmażamy z dwóch stron na patelni na złoty kolor. Podlewamy sosem sojowym i czekamy, aż odparuje glazurując tofu. Przekładamy na talerz i posypujemy wędzoną papryką.
TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW
100 g drobno poszatkowanych suszonych pomidorów
100 g ogórków kwaszonych pokrojonych w drobną kostkę
świeżo mielony pieprz do smaku
szczypta soli nierafinowanej do smaku
2 łyżki soku z cytryny
do przybrania: oliwa, seler naciowy, ogórek kwaszony, roszponka, świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki mieszamy. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki, tak aby smaki się przegryzły. Możemy podać przybrane drobno poszatkowanym (wzdłuż) selerem naciowym, plasterkami ogórka kwaszonego i listkami roszponki.