Pytanie na Śniadanie

Piękne, mądre i gotują - menu

Mistrzynie kulinarne wspierają akcję charytatywną

Deser z czarną porzeczką i czerwoną kapustą

Składniki:

Czarna porzeczka
Kmin rzymski
Czerwona kapusta
Kogel mogel
Brązowy cukier
Wino

Przygotowanie:
Kapusta: 10 g prażonego kminu rzymskiego i 10 g brązowego cukru gotujemy w 1 l czerwonego, naturalnego wina. 1-litrowy słoik napełniamy liśćmi surowej czerwonej kapusty i zalewamy winem. Odstawiamy do lekkiej fermentacji na około 5 dni.

5 g uprażonego kminku, 30 g cukru, 6 żółtek ucieramy na gładką puszystą masę, w którą wtłaczamy 250 g czarnych porzeczek. Powstały mus mocno schładzamy i podajemy w postaci gałek na koglu moglu z dwóch żółtek. Dekorujemy porwanym listkiem marynowanej kapusty.



Pieczone pierożki z wytrawnym nadzieniem

Ciasto
125g serka naturalnego
125g masła
150 g mąki
Łyżeczka cukru
Pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem i z solą i posiekać z masłem, dodać serek wymieszać z twarożkiem , wyrobić pozostawiając marmurkowe smugi i schować na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta wykrawać krążki i formować pierożki z dowolnym nadzieniem, gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piecu nagrzanym do temperatury 180 stopni około 25mn.

Nadzienie

Z ziemniaków, sera owczego i ras el hanout. Ziemniaki najlepiej upiec , ostudzone pognieść widelcem i wymieszać w proporcjach 3: 1 z serem owczym. Dodać podsmażoną na maśle cebulę, czosnek i doprawić kminem rzymskim oraz jeżeli mamy ras el hanout. Na koniec wmieszać posiekaną natkę kolendry.


B'stilla z kurczakiem, migdałami i szafranem


Składniki

1 kg trybowanych udek z kurczaka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
0,25g szafranu
łyżeczka cynamonu
sprażone migdały w płatkach 100g
1 jajko
garść posiekanej natki kolendry
ciasto filo -4 płaty
300 g masła klarowanego
cukier puder, sól , pieprz

Przygotowanie:


Udka kurczaka obsmażyć na niewielkiej ilości masła, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy, sól, pieprz i podlać wodą 2 cm powyżej wysokości mięsa. Dusić do miękkości. Ewentualnie dolewając wody, pozostawić do przestygnięcia i drobno pokroić. Dusić do zredukowania bulionu. Do zimnej masy dodać migdały, roztrzepane jajko, kolendrę. Zawijać w przesmarowane tłuszczem ciasto filo, kładąc je na dnie okrągłej formy i tworząc zawiniętą szczelnie „ paczuszkę” Piec w temperaturze 170 stopni , na złoto, podawać na ciepło przed podaniem posypać cukrem pudrem i zrobić krateczkę z cynamonu.

Więcej na ten temat