SZARLOTKA
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1,5 szklanki mąki pszennej typ 500
1 kostka masła
4 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
2 op. cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
4 jabłka, 2 gruszki
łyżeczka cynamonu
powidła śliwkowe
Umyte owoce ze skórką pokrój na kawałki, usuwając gniazda nasienne. Wymieszaj z cukrem waniliowym i cynamonem, przykryj i odstaw. Połącz mąkę razową, białą i masło - krój je nożem mieszając z mąką. Wbij żółtka, dodaj cukier i cukier waniliowy, ugnieć. Podziel ciasto na dwie części, do jednej dodaj kawę, wymieszaj. Przytnij papier do wypieków tak, aby wystawał z formy i wyłóż nim formę. Podziel ciasto z dodatkiem kawy na mniejsze kawałki, rozgniataj delikatnie palcami na cienkie plastry i wyłóż nimi spód foremki. Posmaruj spód powidłami. Ubij białka na pianę i delikatnie połącz z owocami. Umieść owoce na powidłach. Podziel drugą połowę ciasta na mniejsze kawałki, rozgniataj je delikatnie na cienkie plastry i przykryj nimi całość. Posyp ciasto 2 łyżeczkami cukru. Piecz 50-55 min. w temp. 180°C