Jak Włosi i Hiszpanie witają początek Nowego Roku. Włoskie i hiszpańskie przekąski na Sylwestra
SKŁADNIKI:
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI
Bagietka długa
2 główki czosnku
10 pomidorów
Bazylia świeża
SAŁATKA WŁOSKA
Korzeń kopru włoskiego
Parmezan
Oliwa z oliwek
GRISSINI Z PROSCIUTTO
1 paczka cienkiego grissini
1 paczka bucoli
Ser pecorino
2 opakowania szynki prosciutto
Sos balsamiczny gęsty
Opakowanie pomidorków cherry
2 cytryny
SKŁADNIKI:
GAMBAS AL PIL PIL/KREWETKI PIL PIL
Mrożone i obrane krewetki
Czosnek
Pietruszka
Oliwa
Sól grubomielona
Przygotowanie:
Do rozgrzanej patelni dolewamy oliwy
Posiekany czosnek i pietruszkę oraz mrożone krewetki
Smażymy przez kilka minut nie dopuszczając do przepalenia czosnku
Zawartość przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na kilka minut.
CHORIZO CON VINO
Chorizo
Szklanka wina
2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Chorizo przekuwamy za pomocą wykałaczki , wkładamy do glinianego naczynia polewamy szklanką wina i odrobiną wody, dodajemy 2 liście laurowe. Wstawiamy do piekarnika na 3 minuty.