Obiad fit według Konrada Gacy
- 1 awokado
- 100 g pstrąga
- szczypta startej skórki cytryny
- szczypta poszatkowanego estragonu
- łyżka jogurtu naturalnego
- sok z cytryny do skropienia
- pieprz do smaku
Awokado przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Pstrąga skrapiamy cytryną i parujemy. Rozgniatamy go widelcem z estragonem, skórką cytryny, jogurtem i doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany farsz układamy na awokado.
Pierś z kurczaka panierowana w płatkach kukurydzianych z ryżem i surówką z marchwi i jabłka.
- 120 g piersi z kurczaka
- 10 g płatków kukurydzianych
- 1 jajko
- ryż brązowy
- marchew
- jabłko
- łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz do smaku
- cukier brzozowy do smaku
W misce roztrzepujemy jajko. Pierś delikatnie rozbijamy i moczymy w jajku, po czym panierujemy w płatkach. Tak opanierowaną pierś pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Ryż gotujemy i doprawiamy pieprzem. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych
oczkach i łączymy z jogurtem doprawiając cukrem.
- 150 g piersi z kurczaka
- 150 g buraka
- mix sałat
- 20 g orzechów włoskich
- szczypta tymianku, rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- pół cytryny
- pieprz do smaku
- szczypta pietruszki
- 3 pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30ml soku z limonki
- 50ml soku z pomarańczy
- szczypta cukru brzozowego
Kurczaka marynujemy w 50 g startego buraka, 1 ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę, tymianku, rozmarynie i pieprzu. Pozostałego buraka kroimy w bardzo cienkie plasterki i marynujemy w 2 ząbkach czosnku przeciśniętego przez praskę, poszatkowanej pietruszce i soku z cytryny. Kurczaka i buraka odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia kurczaka pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Na patelnię wylewamy sok z pomarańczy, limonki, wsypujemy cukier i na małym ogniu redukujemy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Marynowanego buraka wykładamy na talerzu zakrywając cały spód. Na to kładziemy mix sałat, kurczaka pociętego w paski, posypujemy orzechami i polewamy sosem z pomarańczy i limonki.