Pytanie na Śniadanie

Jerzy Sobieniak i kuchnia fit Konrada Gacy- sałatka z kurczakiem

Obiad fit według Konrada Gacy

Awokado faszerowane pstrągiem
 
  • 1 awokado
  • 100 g pstrąga
  • szczypta startej skórki cytryny
  • szczypta poszatkowanego estragonu
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny do skropienia
  •  pieprz do smaku
 
Awokado przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Pstrąga skrapiamy cytryną i parujemy. Rozgniatamy go widelcem z estragonem, skórką cytryny, jogurtem i doprawiamy pieprzem. Tak przygotowany farsz układamy na awokado.
 
 
Pierś z kurczaka panierowana w płatkach kukurydzianych z ryżem i surówką z marchwi i jabłka.
 
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 10 g płatków kukurydzianych
  • 1 jajko
  • ryż brązowy
  • marchew
  • jabłko
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
  • cukier brzozowy do smaku
 
W misce roztrzepujemy jajko. Pierś delikatnie rozbijamy i moczymy w jajku, po czym panierujemy w płatkach. Tak opanierowaną pierś pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Ryż gotujemy i doprawiamy pieprzem. Marchew i jabłko ścieramy na tarce o dużych
oczkach i łączymy z jogurtem doprawiając cukrem.
Sałatka z różowym kurczakiem na carpaccio z buraka
 
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 150 g buraka
  • mix sałat
  • 20 g orzechów włoskich
  • szczypta  tymianku, rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • pieprz do smaku
  • szczypta pietruszki
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30ml soku z limonki
  • 50ml soku z pomarańczy
  • szczypta cukru brzozowego
 
Kurczaka marynujemy w 50 g startego buraka, 1 ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę, tymianku, rozmarynie i pieprzu. Pozostałego buraka kroimy w bardzo cienkie plasterki i marynujemy w 2 ząbkach czosnku przeciśniętego przez praskę, poszatkowanej pietruszce i soku z cytryny. Kurczaka i buraka odstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia kurczaka pieczemy w 160 stopniach przez 20 minut. Na patelnię wylewamy sok z pomarańczy, limonki, wsypujemy cukier i na małym ogniu redukujemy do momentu, aż nieco zgęstnieje. Marynowanego buraka wykładamy na talerzu zakrywając cały spód. Na to kładziemy mix sałat, kurczaka pociętego w paski, posypujemy orzechami i polewamy sosem z pomarańczy i limonki.
Więcej na ten temat