Pytanie na Śniadanie

Świąteczne potrawy prosto z Zakopanego

Tradycyjna, świąteczna kuchnia zakopiańska

Góralska kapusta z grochem

składniki:
1 kg kapusty kiszonej na jesień udeptanej boso 20dkg grochu
1 duża cebula
7 szt. śliwek suszonych
garść suszonych prawdziwków
3-4 ziemniaków gotowanych
woda z ugotowanych ziemniaków
sól, pieprz, mąka
200 ml oleju lnianego

Przyrządzenie:
Groch namoczyć na 24 godziny
 przed gotowaniem kapusty, cebulę zeszklić. Kapustę kiszoną gotować ok. godziny, groch gotować osobno. W trakcie gotowania kapusty dorzucić  suszone śliwki i grzyby.
Ugotowany groch wrzucić do kapusty. Dodać ugniecione ziemniaki oraz do całości wlać wodę z gotowanych ziemniaków. Na rozgrzany olej lniany wrzucić zeszkloną cebulę,  dodać 2 łyżki mąki, zasmażyć i wrzucić do kapusty, wymieszać, dodać przypraw do smaku.

Więcej na ten temat