Sposób przyrządzania:Pstrąga obrać ze skóry , wyjąć ości i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Cebulę, ogórek kiszony, ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać pstrąga , majonez, doprawić do smaku. Przełożyć do salaterki i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Śledzie w pierzynce
Składniki:
4 płaty śledziowe
Jabłko, ziemniak, Marchewka
Por
5 grzybków marynowanych
5 jaj
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Pęczek szczypiorku
Sposób przyrządzania:
Śledzie wymoczyć. Marchew, ziemniak, jajka ugotować. Jabłka, por, grzybki ,marchew, ziemniak i jajka drobno posiekać( 1 ugotowane jajo zostawić na koniec , bardzo drobno posiekać, posypać na wierzchu sałatkę).
Jedną warstwę śledzi ułożyć w salaterce , na to położyć warstwę pokrojonych warzyw i pokrojone jajko, polać sosem majonezowym, potem drugą warstwę śledzi i znów polać sosem. Na wierzchu posypać drobno posiekanym jajkiem i szczypiorkiem.
Tatar z łososia
Składniki:
30 dkg łososia świeżego
Cebula, Ogórek kiszony
Mały słoiczek kaparów
Sok z ½ szt cytryny
łyżeczka musztardy
3 łyżki oleju.
Sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania:
Łososia posiekać tasakiem na desce. Cebulę, ogórek kiszony, kapary posiekać
w drobną kostkę, wymieszać z łososiem. Dodać sok z cytryny, musztardę i olej.
Wszystko razem dobrze wymieszać , przełożyć do salaterki.