Pytanie na Śniadanie

świąteczne sałatki - tradycyjne polskie sałatki

Wigilijna kuchnia w wykonaniu pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Góry Kalwarii. Przepisy na świąteczne sałatki.

Tradycyjna sałatka jarzynową

Składniki:
2 Marchewki
Pietruszka
Seler średni
Ziemniak
3 Jaja
3 Ogórki kiszone
Cebula, Jabłko
Puszka zielonego groszku
Majonez, łyżeczka mała musztardy
Sól i pieprz do smaku,


Sposób przyrządzania:
Marchew, pietruszkę, ziemniaka, jaja ugotować.
Po ugotowaniu warzywa ostudzić i obrać ze skórek.
Następnie wszystkie warzywa pokroić w kostkę, dodać zielony groszek, doprawić do smaku solą, pieprzem.
Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do salaterki, polać majonezem.


Sałatka z pstrągiem wędzonym

Składniki:
Pstrąg wędzony
2 Jaja
Cebula
3 ogórki kiszone
Majonez, Szczypiorek, Sól i pieprz


 Sposób przyrządzania:
Pstrąga obrać ze skóry , wyjąć ości i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Cebulę, ogórek kiszony, ugotowane jajka pokroić w kostkę. Dodać pstrąga , majonez, doprawić do smaku. Przełożyć do salaterki i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Śledzie w pierzynce

Składniki:
4 płaty śledziowe
Jabłko, ziemniak, Marchewka
Por
5 grzybków marynowanych
5 jaj
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
Pęczek szczypiorku

Sposób przyrządzania:
Śledzie wymoczyć. Marchew, ziemniak, jajka ugotować.  Jabłka, por, grzybki ,marchew, ziemniak i jajka drobno posiekać( 1 ugotowane jajo zostawić na koniec , bardzo drobno posiekać, posypać na wierzchu sałatkę).
Jedną warstwę śledzi ułożyć w salaterce , na to położyć warstwę pokrojonych warzyw i pokrojone jajko, polać sosem majonezowym, potem drugą warstwę śledzi i znów polać sosem. Na wierzchu posypać drobno posiekanym jajkiem i szczypiorkiem.



Tatar  z łososia

Składniki:
30 dkg łososia świeżego
Cebula, Ogórek kiszony
Mały słoiczek kaparów
 Sok z ½ szt cytryny
łyżeczka musztardy
3       łyżki oleju.
 Sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzania:

            Łososia posiekać tasakiem na desce. Cebulę, ogórek kiszony, kapary posiekać
            w drobną  kostkę, wymieszać z łososiem. Dodać sok z cytryny, musztardę i olej.
            Wszystko razem dobrze wymieszać , przełożyć do salaterki.

Więcej na ten temat