Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta według Julity Bator.
1 kg surowego schabu bez kości
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
kminek cały
kminek mielony
kilka obranych ząbków czosnku
słodka papryka w proszku
kilka plastrów boczku
Zagotować wodę z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po zagotowaniu wodę posolić, dodać czosnek i kminek cały. W wystudzonej zalewie umieścić mięso tak, aby całe było przykryte wodą. Przykryć i odstawić na 2-3 dni (może być krócej) w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Po wyjęciu mięso osznurować bawełnianą nitką. Posypać papryką i kminkiem. Obłożyć z góry plasterkami boczku. Umieścić schab w naczyniu żaroodpornym i wlać do niego 1 cm wody. Przez pierwsze 10-15 minut piec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez ok.półtorej godziny. Po wyjęciu z piekarnika schab studzić pod przykryciem. Kroić po ostygnięciu.
1 kg surowego schabu bez kości
sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
pieprz
kminek mielony
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
słodka papryka w proszku
kilka łyżek oliwy z oliwek
20 dag suszonych śliwek (bez dwutlenku siarki E 220, sorbinianu potasu E 202 oraz pirosiarczynu sodu E 223)
Cienkim, długim nożem wydrążyć w schabie otwór o średnicy ok. 1,5 cm. Na talerzu wymieszać ze sobą przyprawy i oliwę. Niewielką ilością powstałej pasty natrzeć otwór w środku i ciasno wypełnić śliwkami. Następnie natrzeć przyprawami całe mięso i osznurować bawełnianą nitką. Umieścić schab w naczyniu żaroodpornym i wlać do niego 1 cm wody. Przez pierwsze 10-15 minut piec w piekarniku w temperaturze ok. 200oC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez ok.1 i 1/2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika schab studzić pod przykryciem. Kroić po ostygnięciu.