Słodkie piątki w PNŚ! Początek każdego weekendu to w Pytaniu na Śniadanie mistrzowskie wypieki! W kuchni dziś będą królować Trzy Babki – Siostry Popek i ich ciasto „babka”.
1 szkl. ziaren łuskanej pszenicy
1 szkl. suchego maku
1 szkl. cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu
1 mały kieliszek brandy
10 dag rodzynek sułtanek
4 łyżki siekanych orzechów włoskich
4 łyżki skórki pomarańczowej
10 dag migdałów obranych ze skórki
figi suszone
pół kostki roztopionej margaryny Palma
Sposób wykonania:
Pszenicę moczymy w letniej wodzie, zostawiamy na noc, następnego dnia odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości , zmieniając wodę w trakcie gotowania.
Rodzynki płuczemy i zalewamy brandy.
Mak zalewamy 2 szklankami wody i przez 20 minut gotujemy na małym gazie, gdy wystygnie mielimy dwukrotnie, Zmielony mak łączymy z cukrem, miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, bakaliami to wszystko dodajemy do pszenicy a potem łączymy ze stopionym masłem. Układamy na półmisku i odstawiamy w chłodne miejsce. Kutia jest lepsza następnego dnia.
Ten kresowy deser nauczyła nas przyrządzać nasza babia Małgosia.
250g maki
250g margaryny Palma
250g cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
150g rodzynek obtoczonych w mące
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Cytryna
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę e utrzeć z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym i dodać rodzynki. Wsypać mąkę i wymieszać. Białko jaj ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Przełożyć do formy i piec godzinę w temperaturze 180 stop. C.
Polewa
1/2 kostki margaryny Palma
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
3 duże łyżki kakao
orzechy i rodzynki do ozdoby
Sposób wykonania:
Margarynę, kakao, cukier podgrzewamy w rondelku. Wystudzoną babkę polewamy gorącą polewą.