1 kg ziemniaków typ A
50 g siemienia lnianego
20 g soli morskiej mielonej
1 l oleju z pestek winogron
1/2 szkl cukru brązowego
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o przekroju kostki 1 cm na 1 cm.
Ziemniaki obgotowujemy w wodzie z cukrem. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 2 min od zagotowania wody. Wyjmujemy i rozsypujemy na blaszkę do przestygnięcia tak aby się nie dotykały. Ciepłe jeszcze ziemniaki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy 5 min.Wyjmujemy i studzimy. Gdy ziemniaki przestygną a tłuszcz z złapie temperaturę wkładamy frytki i smażymy na rumiany kolor. Siemię lniane prażymy na rozgrzanej patelni ok 30 sek. Tak przygotowane siemię ucieramy z solą. Gotowe frytki posypujemy przygotowaną mieszanką. Podajemy z keczupem.
Latkes
500 g ziemniaków Vineta
3 jajka
1 łyżka mąki
2 szczypty soli
200 g kwaśnej śmietany
500 ml oleju rzepakowego
300g filetu z łososia
1/2 szkl soli
1/2 szkl cukru
1 pęczek kopru
świeżo mielony pieprz
Filet zasypujemy solą, cukrem i siekanym koprem wkładamy do lodówki na 48 godz
Gotowego łososia kroimy w plastry.
Krokiety ziemniaczane
500 g ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
3 żółtka
1 op grzanek szwedzkich
200 ml oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku
1 cytryna
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Ziemniaki gotujemy i na gorąco przecieramy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Z masy robimy kulki i lekko spłaszczamy. Białka mieszamy z 1/3 szk wody i szczyptą soli. Grzanki miażdżymy na drobne kawałki. Krokiety maczamy w białku następnie w pokruszonych grzankach.Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i drobno siekanym czosnkiem. Gotowe krokiety podajemy z sosem.