Pytanie na Śniadanie

Ziemniaki w kuchni - farszynki

Cukrowe frytki


1 kg ziemniaków typ A

50 g siemienia lnianego

20 g soli morskiej mielonej

1 l oleju z pestek winogron

1/2 szkl cukru brązowego


Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o przekroju kostki 1 cm na 1 cm.
Ziemniaki obgotowujemy w wodzie z cukrem. Wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 2 min od zagotowania wody. Wyjmujemy i rozsypujemy na blaszkę do przestygnięcia tak aby  się nie dotykały. Ciepłe jeszcze ziemniaki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy 5 min.Wyjmujemy i studzimy. Gdy ziemniaki przestygną a tłuszcz z złapie temperaturę wkładamy frytki i smażymy na rumiany kolor. Siemię lniane prażymy na rozgrzanej patelni ok 30 sek. Tak przygotowane siemię ucieramy z solą. Gotowe frytki posypujemy przygotowaną mieszanką. Podajemy z keczupem.


Latkes



500 g ziemniaków Vineta

3 jajka

1 łyżka mąki

2 szczypty soli

200 g kwaśnej śmietany

500 ml oleju rzepakowego




Ziemniaki trzemy na drobnych oczkach na długie wstążki. Lekko solimy. Po 15-30 min odciskamy nadmiar wody i dodajemy mąkę. Mieszamy. Dodajemy pieprz świeżo mielony i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min w temperaturze 200 stopni



300g filetu z łososia

1/2 szkl soli

1/2 szkl cukru

1 pęczek kopru

świeżo mielony pieprz



Filet zasypujemy solą, cukrem i siekanym koprem wkładamy do lodówki na 48 godz

Gotowego łososia kroimy w plastry.


Krokiety ziemniaczane


500 g ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

3 żółtka

1 op grzanek szwedzkich

200 ml oleju rzepakowego

3 ząbki czosnku

1 cytryna

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego



Ziemniaki gotujemy i na gorąco przecieramy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy żółtka i mieszamy. Z masy robimy kulki i lekko spłaszczamy. Białka mieszamy z 1/3 szk wody i szczyptą soli. Grzanki miażdżymy na drobne kawałki. Krokiety maczamy w białku następnie w pokruszonych grzankach.Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i drobno siekanym czosnkiem. Gotowe krokiety podajemy z sosem.
Więcej na ten temat