Składniki:
2 filety śledziowe Lisner a’la Matjas w oleju
1/2 pęczka kolendry
1 strączek chili
1 cytryna
2 miękkie gruszki
2 czerwone cebule
2,5 łyżki jasnego i 1,5 brązowego cukru
100 ml octu ryżowego
3 goździki
Szczypta pieprzu
100g kwaśnej śmietany
1 op pumperniklu
Sposób przygotowania:
Filety moczymy w soku z cytryny przez 30 min. Następnie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną kolendrą i chili i Odstawiamy na kolejne 30 min. Cebulę siekamy w piórka, zasypujemy białym cukrem i wygniatamy tak, aby puściła sok. Przelewamy zimną wodą, odcedzamy, dodajemy przyprawy i brązowy cukier. Ponownie wygniatamy, zalewamy octem, odstawiamy na 20 min. Gruszki kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Na wierzchu układamy posiekanego śledzia i przykrywamy piklowaną cebulą. Podajemy z kwaśną śmietaną i pumperniklem.
Składniki:
4 pomidory
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki musztardy
3 filety śledziowe Lisner a’la Matjas w oleju
50 ml oleju rzepakowego
100g sera parmezan
1/2 bagietki
Sposób przygotowania:
1 filet śledziowy miksujemy z olejem i musztardą na gładką masę – dressing, dwa pozostałe kroimy w kawałki. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z sosem śledziowym, posypujemy tartym parmezanem i posiekaną w kostkę cebulą. Podajemy z grzankami z bagietki.