Składniki:
Kapusta kiszona ½ kg
kapusta słodka ½ kg
wołowina 200 g
indyk 100 g
boczek 100 g (opcjonalnie: cielęcina 100 g)
kiełbasa wiejska 100 g
borowiki suszone
śliwki suszone
liść laurowy
kminek
ziele angielskie
cebula
wino czerwone słodkie
Kapustę kiszoną zalej wrzącą wodą (mało wody) i gotuj z przyprawami: (liść laurowy, kminek, ziele angielskie) ok. godziny, na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Nie przykrywaj garnka.
Kapustę białą, umyj poszatkuj drobno, zalej małą ilością wrzącej wody, dodaj namoczone (przez noc) grzyby i gotuj na małym ogniu, mieszając, ok. godzinę. Nie przykrywaj garnka.
Boczek pokrój na kawałki i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż cebulę (skwarki odłóż).
Mięsa (oprócz kiełbas) podsmaż, niech się zrumienią. Dodaj do gotującej się kiszonej kapusty i gotuj do miękkości. Gdy będą miękkie pokrój na kawałki i włóż z powrotem do gara. Dodaj słodką kapustę i pokrojone kiełbasy, cebulę i skwarki. Gotuj jeszcze ok. godziny. Ciągle mieszaj żeby się bigos nie przypalił (jeśli się przypali, przełóż do innego garnka bez spalenizny).
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone śliwki i odrobinę wina, dopraw.
Gotuj codziennie po godzinie i odstaw do wystygnięcia. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny.
Przepis drugi – bigos z kiszonej kapusty
Składniki:
Kapusta kiszona 1 kg
wołowina 200 g
wieprzowina 200 g
boczek 100 g (opcjonalnie: cielęcina 100) g
drób 100 g
kiełbasa wiejska 100 g
kiełbasa myśliwska 100 g
borowiki suszone
śliwki suszone
gruszki suszone
liść laurowy
kminek
jałowiec
cebula
wino czerwone słodkie
Kapustę kiszoną zalej wrzącą wodą (mało wody) i gotuj z przyprawami: (liść laurowy, kminek, jałowiec) ok godziny na wolnym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Nie przykrywaj garnka.
Grzyby namocz przez noc i wrzuć do kapusty (płyn z grzybów zachowaj do barszczu wigilijnego lub do podlania bigosu jeśli za szybko odparuje).
Boczek pokrój na kawałki i wytop z niego tłuszcz, na którym podsmaż cebulę (skwarki odłóż).
Mięsa (oprócz kiełbas) podsmaż, niech się zrumienią. Dodaj do gotującej się kiszonej kapusty i gotuj do miękkości. Gdy będzie miękkie pokrój na kawałki i włóż z powrotem do gara. Dodaj pokrojone kiełbasy, cebulę i skwarki. Gotuj jeszcze ok. godziny. Ciągle mieszaj żeby się bigos nie przypalił (jeśli się przypali, przełóż do innego garnka bez spalenizny).
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone śliwki i odrobinę wina, dopraw.
Gotuj codziennie po godzinie i odstaw do wystygnięcia. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny.
Składniki:
Kapusta kiszona ½ kg
kapusta modra ½ kg
borowiki suszone
masło
śliwki
jabłka i gruszki suszone
liść laurowy
kminek
ziele angielskie
cebula
wino czerwone słodkie
Kapustę kiszoną zalej wrzącą wodą (mało wody) i gotuj z przyprawami (liść laurowy, kminek, ziele angielskie) ok. godziny na wolnym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Nie przykrywaj garnka.
Kapustę białą, umyj poszatkuj drobno zalej małą ilością wrzącej wody, dodaj namoczone przez noc grzyby i gotuj na małym ogniu mieszając ok. godziny. Nie przykrywaj garnka.
Na maśle podsmaż cebulę i dodaj do kapusty.
Ciągle mieszaj żeby bigos się nie przypalił (jeśli się przypali, przełóż do innego garnka bez spalenizny).
Pod koniec gotowania dodaj pokrojone śliwki, suszone jabłka i gruszki i odrobinę wina, dopraw.
Gotuj codziennie po godzinie i odstaw do wystygnięcia. Dzięki temu stanie się bardziej aromatyczny.