Pytanie na Śniadanie

Pulpety z parmezanem i makaronem bucatini

Pulpeciki z parmezanem z makaronem bucatini


  • 0.6 kg mięsa mielonego - wieprzowo wołowe
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 100 ml mleka
  • Garść parmezanu 
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • Szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki listków świeżego tymiankuw lub 1/2 łyżeczki drobno posiekanych igiełek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku starte
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz
  • Ew. Sos rybny
  • Sos pomidorowy
  • Makaron bucatini
  • Natka pietruszki
  • Oliwa
  • Parmezan 


Mięso dopraw i przygotuj na na mielone kotlety - dopraw je serem, tymiankiem, czosnkiem, rozmarynem. Ukręć z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i piecz z sosem pomidorowym przez ok 25 - 30 min w temperaturze 190 C z termoobiegiem. Makaron ugotuj al dente. Zachowa wodę z gotowania makaronu. Sos dodaj do makaronu. Podlej wodą do konsystencji. Dodaj świeżo mielony pieprz, parmezan i natkę pietruszki.



Więcej na ten temat