Pytanie na Śniadanie

Śledź w roli głównej - w wersji japońskiej

Śledź po japońsku w nowej odsłonie
 
2 filety ze śledzia w oleju
1 jabłko
1 doniczka kolendry
100 g kiełków soi
¼ białej części pora
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
Sok z 1 cytryny
Skórka z ½ cytryny
1 łyżka sosu jasnego  sojowego
1 łyżka miodu
 
Miód mieszamy z sosem sojowym, czosnek smażymy na oleju do zrumienienia i przekładamy do miski. Gdy przestygnie, rozgniatamy widelcem i powstałą masę łączymy z mieszanką sosu sojowego z miodem. Śledzie moczymy w soku z cytryny około 30min. Kiełki soi przelewamy wrzątkiem i mieszamy z otartą skórką z cytryny. Jabłka kroimy w długie paseczki, pora siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na talerzu układamy kiełki naprzemiennie z jabłkiem i układamy na wierzchu filety śledziowe pokrojone w 3cm porcje, w tzw. gwizdki. Gotowe śledzie polewamy sosem czosnkowo- miodowym,  posypujemy posiekanym porem i dekorujemy listkami kolendry.
 
Śledź na chałce z śliwkowym chutney
 
2 filety z śledzia
1 chałka
100 g  suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wina
1 gwiazdka anyżu
Świeżo mielony pieprz
1 pomarańcza
50 g  orzechów laskowych
 
Orzechy laskowe prażymy w piekarniku w 200 stopniach do mocnego zrumienienia, ocieramy z łupin i po przestygnięciu miażdżymy na drobną kruszonkę. Chałkę kroimy w plastry o grubości 2 cm i okrawamy tak, aby powstały równe kwadraty. Smarujemy masłem z obu stron  i zapiekamy w 180 stopniach do mocnego zrumienienia. Śliwki gotujemy w winie z gwiazdką anyżu do całkowitego odparowania wina. Śledzie skrapiamy sokiem z pomarańczy i solidnie pieprzymy, odstawiamy na 20min. Gotowe grzanki przykrywamy porcją śledzia i dekorujemy duszoną śliwką, posypujemy drobno zmielonymi prażonymi orzechami.


Więcej na ten temat