<b>Tatar z łososia </b><br /><br />świeży filet z łososia<br />kapary<br />cytryna<br />świeży ogórek<br />oliwa z oliwek<br />sól<br /><br />Łososia i kapary siekamy nożem w drobną kostkę i skrapiamy cytryną. Dodajemy sól i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie i wykładamy na talerz. Ogórka kroimy w cienkie paski i dekorujemy tatar. Podajemy z grillowaną grzanką.<br /><br /><b>Włoska zupa straciatella</b><br /><br />rosół drobiowy<br />jajko<br />świeżo starty parmezan<br />drobno posiekana natka pietruszki<br /><br /><br />Rosół wlewamy do rondla i gotujemy. Jajko wbijamy do osobnego naczynia, dodajemy parmezan i natkę, całość roztrzepujemy widelcem. Tak przygotowane jajko wlewamy do wrzącego rosołu i gotujemy około 2 minut, aż powstaną delikatne kluseczki.<br /><b><br />Czarny makaron z krewetkami</b><br /><br />czarny makaron <br />świeże krewetki <br />pomidorki cherry<br />czosnek<br />chili<br />natka pietruszki<br />śmietana<br />oliwa z oliwek<br />brandy<br /><br />Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy krewetki i smażymy około 2 minut. Dodajemy pomidorki i czosnek. Skrapiamy brandy i podpalamy. Gdy alkohol odparuje, dodajemy odrobinę śmietany i gotujemy sos na wolnym ogniu, tak aby zmniejszył objętość. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i dodajemy do sosu. Całość wykładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.<br /><br />