<b>Pełnoziarniste świdry z brukselką i orzechami <br /><br /></b>Składniki na 4 porcje:<br />• 400g makaronu Lubella Pełne Ziarno Świdry<br />• 300g brukselki<br />• 2 małe cebule <br />• 2 ząbki czosnku <br />• 50 g masła<br />• 100 g ugotowanych i obranych orzechów włoskich<br />• 10 listków szałwii<br />• 30 g pestek słonecznika <br />• 3 łyżki cukru<br />• Sól, pieprz<br />Przygotowanie:<br />• Na suchej patelni teflonowej prażymy pestki słonecznika. Gdy już są rumiane dosypujemy cukier i porządną szczyptę soli i mieszamy aż cukier oblepi pestki. Następnie wysypujemy je na papier do pieczenia i studzimy.<br />• Brukselkę kroimy na pół i dokładnie płuczemy następnie obgotowujemy w wodzie <br />z solą i cukrem przez jakieś 2-3 minuty następnie hartujemy pod zimną wodą.<br />• Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy szałwie, posiekany czosnek i cebulę oraz orzechy. Gdy składniki się przyrumienią ,dodajemy brukselkę i całość smażymy przez 2 minuty Dodajemy 2 łyżki wody z gotowania makaronu ,dusimy całość i doprawiamy do smaku. <br />• Makaron gotujemy wg zaleceń producenta i dodajemy na patelnię.<br />• Całe danie posypujemy słono słodkimi pestkami słonecznika. <br /><b><br />Kokardki z borowikami, bułką tartą i jarmużem<br /><br /></b>Składniki na 4 osoby:<br />• 400g makaronu Lubella Pełne Ziarno Kokardki<br />• 200g borowików<br />• 30 g obranych ze skórek orzechów laskowych<br />• 50 g masła<br />• 200g jarmużu<br />• 3 ząbki czosnku<br />• 4 łyżki bułki tartej <br />• Sól, pieprz <br />• Parmezan lub grana padano<br />Przygotowanie:<br />• Makaron gotujemy wg zaleceń producenta.<br />• Borowiki kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanym maśle z orzechami oraz czosnkiem . doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy jarmuż i bułkę tartą.<br />• Dodajemy odsączony makaron , posypujemy parmezanem. <br /><br /><br /><br /><br />