<b>Matjas marynowany w soku z buraków i occie jabłkowym</b><br /><br />Składniki:<br />śledź matjas<br />sok z buraków<br />ocet jabłkowy<br />czerwona cebula <br />ocet winny<br />woda<br />świeże zioła<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Matjasa namaczamy w wodzie, następnie osuszamy. Zalewamy roztworem soku z buraków i octu jabłkowego, pozostawiamy na 4 godziny.<br />Cebulę oczyszczamy, przekrawamy na 4 części i zalewamy roztworem octu winnego i wody ( w proporcji 6/4)<br />Śledzia wyjmujemy z zalewy, przycinamy, układamy na talerzu i dekorujemy ziołami.<br /><b><br /><br />Zupa z dyni z prażonymi pestkami dyni</b><br /><br />Składniki<br />dynia<br />szalotka<br />czosnek<br />wywar warzywny<br />klarowane masło<br /> sól, pieprz<br />Imbir<br />Miód spadziowy<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Z części dyni drążymy kulki i prażymy je w klarowanym maśle. <br /> Pozostałą dynię oczyszczamy i kroimy na kawałki, następnie przesmażamy, dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i rozgnieciony czosnek. Wszystko zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy do miękkości . Gdy składniki są miękkie, zupę miksujemy i doprawiamy do smaku miodem, solą , pieprzem i imbirem.<br />Kulki z dyni wykładamy na talerz, zalewamy kremem z dyni i dekorujemy prażonymi pestkami.<br /> <b><br />Policzki wieprzowe z duszoną kapustą i palonymi ziemniakami<br /><br /></b>Składniki:<br />policzki wieprzowe<br />włoszczyzna<br />wywar wołowy <br />ziele angielski <br />liść laurowy<br />czosnek<br />szalotka <br />kapusta kiszona <br />wieprzowina <br />pomidory<br />ziemniaki <br />masło<br /><br />Sposób przygotowania:<br />Policzki oczyszczamy, obsmażamy, przekładamy do brytfanny, dodajemy przyprawy , warzywa oraz cebulę i czosnek. Zalewamy wywarem wołowym, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na około 3 godziny w temp. 160 stopni.<br />Kapustę płuczemy, kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną wieprzowinę oraz przyprawy. Dusimy do miękkości, pod koniec dodajemy pomidory bez skóry. Mięso z kapusty wyciągamy, rwiemy na małe kawałki i dodajemy do garnka.<br />Z ziemniaków wykrawamy walce, gotujemy je w emulsji z wody i masła, wyciągamy na blaszkę i opalamy palnikiem z każdej strony.<br /><br /><br />