<b>Bułeczki serowe</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />130 g sera białego chudego<br />130 g mąki orkiszowej<br />1,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 jajko<br />cynamon do smaku<br /><br />WYKONANIE<br />Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W dużej misce <br />ucieramy jajko z serem i dodajemy mąkę. Gdy wszystkie składniki połączą się w gładką masę, formujemy małe bułeczki i pieczemy w 200°C<br />przez 20–25 minut.<br /><br /><b><br />Bakaliowa sałatka z buraczków i kaszy jaglanej</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />3 buraki <br />0,5 szklanki kaszy jaglanej<br />100 g liści szpinaku<br />100 g pomidorków koktajlowych<br />100 g białego sera<br />30 g pestek słonecznika<br />30 g płatków migdałów<br />30 g pestek dyni<br />50 ml oleju sezamowego<br />25 ml soku z cytryny<br />25 ml wody<br />zioła prowansalskie<br />pieprz cayenne<br />bazylia <br /><br />WYKONANIE<br />Buraki gotujemy przez 50 minut. Kroimy na paseczki. Gotujemy kaszę jaglaną, dodajemy do buraczków. Dodajemy szpinak, pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe i pokruszony biały ser. Pestki i migdały prażymy na patelni bez tłuszczu. Dodajemy do reszty składników. Przygotowujemy sos: olej sezamowy mieszamy z sokiem z cytryny pół na pół, dodajemy trochę wody i przypraw. Polewamy sałatkę przygotowanym sosem.<br /><br /><b><br />„Alaser”, czyli ser gotowany na parze</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />200 g sera białego półtłustego<br />1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />1 jajko<br />1 łyżka masła bez soli<br />ulubione zioła<br /><br />WYKONANIE<br />Twaróg mieszamy z sodą i odstawiamy na kilka godzin. Naczynie z twarogiem umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Mieszając,<br />doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się twarogu. Następnie<br />dodajemy masło i jajko, ogrzewamy całość jeszcze przez 10 minut. <br />Dodajemy wybrane zioła. Otrzymujemy doskonały dip do warzyw surowych<br />i gotowanych. Wystudzony dip staje się wybornym serem. <br /><br />