<b>KASZTANY PIECZONE W BOCZKU</b><br /><br />Składniki:<br />1 szklanka ketchupu<br />1 szklanka brązowego cukru<br />1 łyżeczka sosu Worcestershire<br />450 g wędzonego boczku w plasterkach<br />2 opakowania kasztanów.<br /><br />Nagrzej piekarnik do 175°C.Wymieszaj w garnuszku ketchup z brązowym cukrem i sosem Worcestershire i doprowadź do wrzenia. W garnuszku obok ugotuj kasztany: ponacinane zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Pokrój boczek na plastry nadające się do zawijania kasztanów, a największe kasztany - jeśli to konieczne - przetnij na pół. Owiń każdy kasztan plasterkiem boczku i przytrzymaj wykałaczką. Zalej sosem. Umieść gotowe kasztany w naczyniu żaroodpornym . Piecz w nagrzanym piekarniku, aż boczek całkowicie się upiecze, około 45 do 50 minut.<br /><br /><b>ZUPA DYNIOWO-KASZTANOWA<br /><br /></b>Składniki:<br />mała dynia „cebulowa”<br />sól morska <br /> świeżo zmielony czarny pieprz<br />chili w proszku<br />oliwa<br />1 cebula<br />1 główka selera naciowego<br /> 1 ząbek czosnku<br />garstka liści rozmarynu<br />100 g pancetty<br />1 opakowanie kasztanów<br />250 ml bulionu <br /><br />Przygotowanie:<br />Rozgrzej piekarnik do 245 stopni C. Przekrój dynię na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój na cząstki, dopraw solą i chili w proszku, polej oliwą i wstaw do piekarnika na pół godziny. W tym czasie podgrzej oliwę i podsmaż pokrojony seler naciowy (białą część) i cebulę. Zmniejsz płomień i smaż, aż warzywa się zezłocą. Czosnek i rozmaryn posiekaj. Do selera i cebuli dorzuć pancettę i podsmażaj, aż zapachy się połączą. Dodaj czosnek i rozmaryn. Smaż wszystko na niewielkim ogniu przez 15 min. Kasztany ponacinaj, zalej wrzątkiem i gotuj ok 15 min. Wyjmij dynię z piekarnika i odstaw na kwadrans, żeby przestygła. Obierz i posiekaj kasztany i dodaj do warzyw. Pokrój drobno dynię, dodaj do rondla. Wymieszaj wszystko i dolej bulion. Przed podaniem możesz skropić porcje oliwą.<br /><b><br />KASZTANY PIECZONE Z MARMOLADĄ PIGWY</b><br /><br />Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Kasztany ponacinaj od wypukłej strony, robiąc krzyżyk na ich "brzuszkach". Gotuj we wrzątku, na średnim ogniu, około 15 minut. Wstaw do piekarnika na najniższą półkę, piecz około 20 minut. Podawaj w skórce, przebierz te za mocno przypieczone - będą gorzkie. Podawaj z konfiturą z pigwy lub z pomarańczy: ich delikatny smak najlepiej komponuje się z kwaskowatym smakiem owoców <br /><br />