<b> Orkiszowy chleb z ziarnami na zakwasie</b><br /> <br />Zakwas<br />1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej zalać 1/2 szklanki lekko podgrzanego zakwasu na żurek lub przegotowanej wody. <br />Przykryć gazą i odstawić na 2-3 doby. <br />Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza zakwas jest gotowy.<br /> <br /><br />Składniki na 1kg bochenek:<br />550 ml wody <br />2 łyżeczki soli kamiennej lub szarej morskiej<br />2 łyżki zakwasu własnej roboty lub suchego kupionego w sklepie ze zdrową żywnością<br />500g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub mieszanka z inną mąką np. żytnią, pszenną) <br />25g szklanki zarodków pszennych<br />szczypta kurkumy<br />75g szklanki siemienia lnianego<br />40g szklanki niełuszczonego sezamu<br />75g szklanki ziaren słonecznika i/lub dyni<br />1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalne)<br /><br />Przygotowanie:<br />Rozpuścić w wodzie sól i zakwas, dodać mąkę i pozostałe składniki, wyrobić gładką masę, gdyby była za sucha dodać nie co więcej wody, miskę nakryć ściereczką i odstawić w miejsce o pokojowej temperaturze na 8-12h do wyrośnięcia. <br />Chleb powinien podwoić swoją objętość. Odjąć trochę zakwasu na następny chleb (do słoiczka, przechowywać w lodówce). <br />Wysmarować oliwą podłużną formę, wysypać np. płatkami owsianymi, włożyć chleb, udekorować go sezamem, pestkami i np. słonecznika. <br />Zrobić przedziałek na środku i piec 90 min. w 180 ºC. <br /> <br /><br />