2 chałki
8 bananów
400 orzechów laskowych
200g masła
100g cukru brązowego
0,75l lodów waniliowych
Cukier puder
Orzechy prażymy w 200st C. do lekkiego spalenia skórki, następnie przekładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Po 5 min energicznie wytrząsamy orzechy, tak aby skórka sama odpadła od orzechów, odwijamy z folii i oddzielamy z osypanych łupin. Gotowe orzechy miksujemy z cukrem i masłem na gładką masę. Całość odstawiamy do związania. Chałkę kroimy na 1,5cm plastry. Każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym i układamy plastry bananów. Gotowe kromki składamy farszem do siebie i grillujemy do zrumienienia obustronnie na patelni lekko dociskając. Gotowe panini podajemy z cukrem pudrem i gałką lodów waniliowych.
Cukrowe frytki z „turbo keczupem”
1 kg ziemniaków typu „A”
50g siemienia lnianego
20g soli morskiej mielonej
5 kostek smalcu
1/2 szklanki cukru brązowego
Keczup
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka spiruliny (dostępna w aptece)
2 puszki pomidorów w zalewie
1 łyżka koncentratu
1 łyżka miodu
200g jarmużu
1 jabłko
Pieprz
4 łyżki octu ryżowego
5 łyżek sosu sojowego
Woda 200 ml
Jabłka kroimy w grubszą kostkę i dusimy 3-4 min. na 1 łyżce oleju, mieszając co 1 min. Następnie dodajemy pomidory, sos sojowy i ocet. Wszystko dusimy do odparowania, doprawiamy pieprzem i studzimy. Jarmuż przelewamy wrzątkiem i siekamy z natką, dodajemy do masy pomidorowej i miksujemy na gładką masę. Gotową masę przecieramy przez sito i dodajemy miód oraz koncentrat. Całość ponownie miksujemy, w razie potrzeby dodajemy przegotowanej wody do wyrównania konsystencji wedle uznania.
Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o przekroju kostki 1 na 1 cm.
Tak przygotowane ziemniaki obgotowujemy w wodzie z cukrem wrzucając je na wrzątek (od zagotowania wody 2 min.). Gotowe ziemniaki wyjmujemy i rozsypujemy na blaszkę do przestygnięcia tak, aby nie leżał jeden ziemniak na drugim. Ciepłe jeszcze ziemniaki wrzucamy na rozgrzany smalec i smażymy 5 min, następnie wyjmujemy i studzimy. Gdy przestygną, a tłuszcz z powrotem złapie temperaturę wkładamy frytki ponownie i smażymy na rumiany kolor. Siemię lniane prażymy na rozgrzanej patelni 30 sek., następnie ucieramy z solą. Gotowe frytki posypujemy przygotowaną mieszanką. Podajemy z keczupem.