<b>Panini z masłem orzechowym i bananem</b><br /> <br />2 chałki<br />8 bananów<br />400 orzechów laskowych<br />200g masła<br />100g cukru brązowego<br />0,75l lodów waniliowych <br />Cukier puder <br /> <br />Orzechy prażymy w 200st C. do lekkiego spalenia skórki, następnie przekładamy do miski i zawijamy szczelnie folią spożywczą. Po 5 min energicznie wytrząsamy orzechy, tak aby skórka sama odpadła od orzechów, odwijamy z folii i oddzielamy z osypanych łupin. Gotowe orzechy miksujemy z cukrem i masłem na gładką masę. Całość odstawiamy do związania. Chałkę kroimy na 1,5cm plastry. Każdą kromkę smarujemy masłem orzechowym i układamy plastry bananów. Gotowe kromki składamy farszem do siebie i grillujemy do zrumienienia obustronnie na patelni lekko dociskając. Gotowe panini podajemy z cukrem pudrem i gałką lodów waniliowych.<br /><br /><b><br />Cukrowe frytki z „turbo keczupem”</b><br /><br /><br />1 kg ziemniaków typu „A”<br />50g siemienia lnianego<br />20g soli morskiej mielonej<br />5 kostek smalcu<br />1/2 szklanki cukru brązowego<br /><br /><b><br />Keczup</b><br /><br />1/2 pęczka natki pietruszki<br />1 łyżeczka spiruliny (dostępna w aptece)<br />2 puszki pomidorów w zalewie<br />1 łyżka koncentratu<br />1 łyżka miodu<br />200g jarmużu<br />1 jabłko<br />Pieprz<br />4 łyżki octu ryżowego<br />5 łyżek sosu sojowego<br />Woda 200 ml<br /><br />Jabłka kroimy w grubszą kostkę i dusimy 3-4 min. na 1 łyżce oleju, mieszając co 1 min. Następnie dodajemy pomidory, sos sojowy i ocet. Wszystko dusimy do odparowania, doprawiamy pieprzem i studzimy. Jarmuż przelewamy wrzątkiem i siekamy z natką, dodajemy do masy pomidorowej i miksujemy na gładką masę. Gotową masę przecieramy przez sito i dodajemy miód oraz koncentrat. Całość ponownie miksujemy, w razie potrzeby dodajemy przegotowanej wody do wyrównania konsystencji wedle uznania.<br /><br />Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki o przekroju kostki 1 na 1 cm.<br />Tak przygotowane ziemniaki obgotowujemy w wodzie z cukrem wrzucając je na wrzątek (od zagotowania wody 2 min.). Gotowe ziemniaki wyjmujemy i rozsypujemy na blaszkę do przestygnięcia tak, aby nie leżał jeden ziemniak na drugim. Ciepłe jeszcze ziemniaki wrzucamy na rozgrzany smalec i smażymy 5 min, następnie wyjmujemy i studzimy. Gdy przestygną, a tłuszcz z powrotem złapie temperaturę wkładamy frytki ponownie i smażymy na rumiany kolor. Siemię lniane prażymy na rozgrzanej patelni 30 sek., następnie ucieramy z solą. Gotowe frytki posypujemy przygotowaną mieszanką. Podajemy z keczupem.<br /><br /><br /><br />