<b>Pieczona karkówka z zapiekanką ziemniaczaną i sałatką z buraków ze słonecznikiem i żurawiną </b><br /><br />Składniki na 5 porcji : <br /><br />Karkówka : <br /><br />Karkówka złotnicka<br />Czosnek 5 ząbków<br />Rozmaryn, tymianek , kminek , papryka czerwona Musztarda Dijon Oliwa z oliwek Sól , pieprz czarny świeżo zmielony <br /><br />Mięso należy przekroić wzdłuż, następnie smarujemy musztardą i doprawiamy przyprawami i ziołami. Karkówkę obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni z każdej strony. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w piekarniku przez około 1,2 godz. w temp. 160 st. <br /><br />Zapiekanka ziemniaczana : <br /><br />Ziemniaki<br />Cebula<br />Ser cheddar 100 g<br />Śmietana<br />Wywar warzywny 1 L <br /><br />Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki. W rondelku podsmażamy czosnek, białą cebule i tymianek. Po około 10 minutach podlewamy śmietaną i lekko redukujemy, na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki układamy w naczyniu warstwami razem z sosem śmietanowym i tartym cheddarem. Zapiekankę wkładamy do pieca razem z karkówką i pieczemy 20 minut mniej. <br /><br />Sałatka z buraków : <br /><br />Buraki czerwone<br />Słonecznik<br />Miód<br />Szczypiorek<br />Żurawina<br />Tabasco <br /><br />Buraki należy upiec, następnie pokroić w kostkę. Dodać prażony słonecznik i żurawinę. Doprawić do smaku solą, miodem i Tabasco<b><br /></b><br /><b><br />Rozgrzewająca zupa gulaszowa z wieprzowiny z warzywami, pieczarkami i czerwoną fasolką <br /></b><br />Składniki na 5 porcji : <br /><br />Wieprzowina<br />Cukinia<br />Cebula biała<br />Papryka czerwona<br />Seler naciowy<br />Pieczarki<br />Przecier pomidorowy<br />Czosnek<br />Czerwona fasolka<br />Sól, pieprz cayenne<br />Rozmaryn, tymianek<br />Kolendra<br />Liść laurowy , ziele angielskie<br />Wywar warzywny <br /><br />Mięso pokroić w kostkę o grubości około 1,5 cm. Smażymy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i przecier pomidorowy. Dodajemy zioła, liść laurowy i ziele angielskie po czym zalewamy wywarem i gotujemy. Warzywa i grzyby przesmażamy osobno i dodajemy pod samo koniec gotowania. Fasolkę gotujemy osobno i dodajemy do zupy pod sam koniec. Zupę gotujemy około 1h doprawiamy do smaku solą, pieprzem cayenne. Posypujemy świeżo siekaną kolendrą. <br /><br /><br /><br />