<b>Roladki ze schabu z żółtym twarożkiem </b><br /><br />SKŁADNIKI<br />4 plastry schabu<br />20 g cebuli<br />4 łyżki sera białego chudego<br />2 łyżki jogurtu naturalnego<br />2 kromki pieczywa chrupkiego<br />garść kiełków lucerny<br />ząbek czosnku<br />pół łyżeczki kurkumy<br />cynamon<br />papryka słodka<br />rozmaryn <br /><br />WYKONANIE<br />Schab nacieramy pieprzem, rozdrobnionym czosnkiem, papryką i <br />rozmarynem. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią schab. Mięso przekładamy na folię do pieczenia i dokładnie zawijamy. Pieczemy<br />w temperaturze 160°C około 12 minut. W małej miseczce mieszamy twaróg z jogurtem, cynamonem,kurkumą. Schab kroimy na plastry, na każdy z nich wykładamy łyżkę twarożku, kiełki i zawijamy w roladkę.<br /><br /><br /><b>Wieprzowy warkoczyk z sosem grzybowym</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />polędwiczka wieprzowa<br />1 czerwona cebula<br />100 g podgrzybków <br />100 g pieczarek<br />100 g jogurtu naturalnego<br />100 g kaszy pęczak<br />liść pora<br />słodka papryka<br />posiekany<br />koperek<br />oregano<br /><br />WYKONANIE<br />Podgrzybki, pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dusimy w małej ilości wody. Z polędwiczki usuwamy błony i rozcinamy od cieńszej strony wzdłuż na trzy części, lecz nie do końca. Tak powstają <br />trzy paski połączone w grubszej części polędwiczki. Jeden pasek owijamy porem, a pozostałe dwa nacieramy papryką, pieprzem i oregano. Teraz z trzech małych pasków zwijamy warkocz, a na jego końcu wbijamy wykałaczkę, żeby się nie rozpadł. Pieczemy przez 40 minut w 180°C.<br />Kaszę gotujemy. Do wcześniej przygotowanych grzybów dodajemy jogurt <br />naturalny i posiekany koperek. <br /><br /><br /><b>Frittata z kurkami i kurczakiem</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />100 g piersi z kurczaka<br />100 g kurek<br />4 jajka jajka<br />2 łyżki mleka 2%<br />pomidor<br />masło bez soli <br />pieprz<br />tymianek<br />słodka papryka<br /><br /><br />WYKONANIE<br />Kurki parzymy wrzątkiem. Kurczaka natartego pieprzem i <br />słodką papryką grillujemy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, pieprz, tymianek i roztrzepujemy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Roztrzepane jajka łączymy z kurkami i kurczakiem pokrojonym w kostkę. Na wierzch kładziemy plastry pomidora i pieczemy w 180°C do momentu, aż masa jajeczna się zetnie.<br /><br />