<b><br />Kwaśnica z boczkiem i borowikami</b><br /><br />-boczek wędzony -100g<br />-cebula -30g<br />-ziemniaki -200g<br />-masło -60g<br />-kapusta kiszona -200g<br />-woda z kapusty-400ml<br />-borowiki świeże -50g<br />-wywar warzywny-500ml<br />-czosnek-10g<br />-liść, ziele<br />-sól, pieprz czarny, kminek<br /><br />Sposób przygotowania<br />Kapustę kiszoną, boczek, cebulę, borowiki kroimy w niewielkie paski. Do zimnego garnka wrzucamy boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, następnie dodajemy cebulę i kapustę. Całość smażymy około 4 minut i zalewamy wodą kiszoną oraz wywarem. Doprawiamy i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin.<br />Z ziemniaków robimy puree, delikatnie podbijamy je masłem, aby było delikatne.<br /><br /><br /><b>Moskole z ragout z wołowiny<br /></b><br /><br />Moskole (placki)<br /><br />-ziemniaki -650g <br /><br />-jajko -1szt <br /><br />-mąka -50g <br /><br />-mąka do obsypania <br /><br />-sól<br /><br />Sposób przygotowania<br />Ziemniaki, solimy, gotujemy i mielimy. Mieszamy wraz z jajkiem i mąką. Dzielimy na kawałki tworząc wałki, obtaczamy w mące rozsypanej na stolnicy i za pomocą noża formujemy.<br />Na suchej patelni opiekamy z dwóch stron.<br /><br /><br /><b>Ragout wołowe</b><br /><br />-masło klarowane -30g<br />-cebula -40g<br />-czosnek -20g<br />-wołowina -400g (ładna pieczeń wołowa )<br />-marchew -100g<br />-seler -60g<br />-seler nać -30g<br />-wino czerwone -100ml<br />-demi glace -600ml<br />-masło mrożone -50g<br />-tymianek, liść, ziele<br />-sól, pieprz czarny<br /><br />Sposób przygotowania<br />Wszystkie składniki kroimy w paski. Na maśle podsmażamy cebulę, wołowinę i czosnek. Wszystko dusimy i podlewamy winem. Doprawiamy i zalewamy demi glace. W momencie kiedy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Cedzimy, warzywa i mięso odstawiamy, a sos podbijamy mrożonym masłem.<br />Serwujemy wraz z moskolami, startym oscypkiem i papierem z borowika.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />