<div><b>BeefBurger</b></div><div><br /></div><div>Składniki na bułki</div><div><br /></div><div>250 g mąki orkiszowej </div><div>100 ml wody</div><div>5 g drożdży</div><div>łyżka oliwy z oliwek</div><div>jajko</div><div>łyżka cukru brzozowego</div><div>sezam do posypania</div><div><br /></div><div>Składniki na burgera</div><div><br /></div><div>750 g polędwicy wołowej lub antrykotu</div><div>2 ząbki rozgniecionego czosnku</div><div>starta skórka z cytryny</div><div>3 łyżki posiekanej natki pietruszki</div><div>2 żółtka</div><div>posiekana kolendra</div><div>kmin mielony</div><div>cynamon</div><div>pieprz cayenne</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Pozostałe składniki</div><div><br /></div><div>5 liści sałaty lodowej</div><div>czerwona cebula grillowana </div><div>5 łyżek jogurtu naturalnego</div><div>2 ząbki czosnku</div><div>posiekany rozmaryn</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div>WYKONANIE</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Drożdże i cukier rozprowadzamy w wodzie i odstawiamy</div><div>w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wlewamy wodę, wbijamy</div><div>jajko i dodajemy rozprowadzone drożdże. Ugniatamy ciasto, odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Formujemy 5 bułek i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Gotowe bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z sezamem. Pieczemy w temperaturze 180°C około 25 minut.</div><div><br /></div><div><br /></div><div>Mięso mielimy na grubszych oczkach i przekładamy do</div><div>miski.Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Z gotowego mięsa formujemy 5 burgerów. Na suchą patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia i grillujemy na nim burgery </div><div><br /></div><div><br /></div><div>Bułki przekrawamy na pół i podpiekamy je aż się zrumienią. Jogurt mieszamy z pieprzem, czosnkiem i rozmarynem, po czym smarujemy nim bułki. Na pieczywo kładziemy grillowaną cebulę, burgera, sałatę i przykrywamy drugą połówką bułki.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><b>Pudding jaglany z jabłkiem</b></div><div><br /></div><div><br /></div><div>pół szklanki kaszy jaglanej</div><div>1,5 szklanki mleko 2%</div><div>laska wanilii</div><div>słodkie jabłko</div><div>20 g orzechów włoskich</div><div><br /></div><div>WYKONANIE</div><div>Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy na 1 szklance mleka. Po </div><div>ugotowaniu mieszamy ją z poszatkowanym jabłkiem i zmielonymi orzechami. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyciągamy nasiona. Dodajemy je do kaszy, dolewamy pozostałe mleko i rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej masy.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><b>Chleb gryczany wieloziarnisty</b></div><div><br /></div><div>SKŁADNIKI</div><div>400 g mąki gryczanej </div><div>0,6 l wody</div><div>100 g mąki żytniej</div><div>100 g płatków owsianych</div><div>50 g pestek słonecznika </div><div>50 g sezamu</div><div>100 g pestek dyni</div><div>100 g siemienia lnianego</div><div>50 g drożdży</div><div><br /></div><div>WYKONANIE</div><div>Mieszamy mąkę i wodę z rozprowadzonymi drożdżami, następnie dodajemy </div><div>pozostałe składniki, wyrabiamy luźne ciasto. Wkładamy do blaszki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15–20 minut. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy 60 minut. vbk</div>