<b>Sałatka z awokado<br /><br /></b>1 dojrzałe awokado<br />2 ziemniaki ugotowane wcześniej w mundurkach i ostudzone<br />1 dojrzały pomidor<br />1 cebula<br />Garść obranych orzechów pistacjowych<br />oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny<br /><br />Awokado przekroić na pół, obrać ze skórki, pokroić w cienkie, duże plastry.<br />Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry, układać na plasterkach awokado. Pomidora umyć, pokroić w plastry i ułożyć następną warstwę. Cebulę pokroić w cieniutkie talarki i położyć na plastrach pomidora.<br />Posypać orzechami, solą, pieprzem. Skropić oliwą i cytryną. <br /><b><br />Kapusta kiszona z rybami</b><br /><br />1 kg kiszonej kapusty <br />szklanka rosołu<br />kilka kawałków twardych, dużych ryb (dorsz, łosoś)<br />kilka dużych surowych krewetek<br />opakowanie surowych małży<br />½ kg cebuli szalotki<br /> białe wino<br />½ kostki masła<br />pojemniczek gęstej śmietany<br />czosnek<br />bułka tarta<br />pieprz, jałowiec, liść laurowy<br /><br />Kapustę kiszoną pokroić, zalać rosołem i ugotować w garnku z przyprawami.<br />Ryby i krewetki upiec lub usmażyć. Małże upiec w piekarniku (do każdej dodać odrobinę czosnku i tartej bułki).<br />Oddzielnie przygotować sos: kilka cebul szalotek usmażyć na maśle lub oleju, podlać białym winem i dusić aż się zredukuje, wtedy dodać gęstą śmietanę. Takim sosem polać kompozycję z kapusty, ryb i owoców morza. ułożoną na wielkim półmisku.<br /><br /><b><br />Lody jogurtowe na śliwkach węgierkach</b><br /> <br />1 kg śliwek węgierek<br />listki mięty <br />pudełko lodów jogurtowych<br /><br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Śliwki umyć i wydrążyć. Wrzucić na patelnię, dusić 25 minut ,mieszając co jakiś czas.<br />Gdy są gotowe, można je schłodzić i podawać w pucharkach z lodami i listkiem mięty, lub podać gorące również z lodami, mrożonym jogurtem i listkiem mięty.<br /> <br /><br /><br /><br />