<b>Jaglanka z marynowanymi owocami leśnymi <br /></b><br />kasza jaglana 400 g <br />mleko 800 ml <br />wywar warzywny 200 ml <br />miód gryczany 50 ml <br />sól<br />jeżyna 50 g <br />malina 50 g <br />porzeczka 50 g <br />borówka 50 g <br />rokitnik 50 g <br />biały ocet winny 200 ml <br />woda 1 l <br />cukier 150 g <br />tymianek <br />kwaśna śmietana <br /><br /><br />Przyrządzanie:<br />W rondelku należy podgrzać mleko i wywar warzywny, następnie dorzucić kaszę jaglaną i gotować około 15 minut na wolnym ogniu, aż kaszą zacznie się „sklejać” Pod koniec gotowania dodajemy miód i szczyptę soli. W garnku należy zagotować wodę , dodać ocet, cukier i tymianek. Po około 10 minutach wolnego gotowania wrzucamy owoce i odstawiamy do ostygnięcia. Część owoców dodajemy od razu do kaszy a drugą część układamy na wierzchu. Na koniec dajemy łyżkę kwaśnej śmietany. <br /><b><br />Gołąbki z kaszą jaglaną i prawdziwkiem w sosie grzybowym z jarmużem </b><br /><br />Kasza jaglana 400 g <br />cebula szalotka <br />prawdziwki <br />czosnek <br />masło klarowane <br />kapusta włoska <br />oliwa z oliwek <br />maślaki <br />podgrzybki<br />tymianek <br />śmietana 36 % 0,5 l <br />wywar grzybowy 250 ml <br />suszone grzyby 20 g <br /><br /><br />Przyrządzanie:<br />Kaszę jaglaną należy sprażyć w piekarniku przez około 10 minut w temp 160 st. C. następnie przerzucić do garnka i zalać wywarem warzywnym. Kaszę gotujemy przez około 10-15 minut aż zacznie się lekko sklejać. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i przesmażamy prawdziwki dodając cebulę i czosnek. Grzyby dodajemy do kaszy, następnie wszystko razem mieszamy i doprawimy solą i pieprzem do smaku. Liście kapusty gotujemy w wodzie , następnie dodajemy farsz. Gołąbki przykrywamy folią i wrzucamy do pieczenia na około 15 minut ( temp. 180 st. C. ) lekko podlane wywarem grzybowym. Na oliwie przesmażamy grzyby, następnie podlewamy wywarem grzybowym i czekamy aż odparuje. Dodajemy śmietanę i lekko gotujemy, po około 5 minutach sos jest gotowy. Dodajemy świeży tymianek i zmielone suszone grzyby. Jarmuż smażymy na gorącym oleju , następnie posypujemy lekko solą. Na talerz lejemy sos, następnie układamy nasze gołąbki i całość dekorujemy smażonym jarmużem. <br /><br /><b>Kasza jaglana z pieczoną dynią, morelą i piersią z kaczki </b><br /><br />Składniki na 4 porcje : <br /><br />kasza jaglana 400 g <br />dynia pieczona <br />pure z dyni <br />morela <br />rokitnik w syropie <br />pierś z kaczki <br />szałwia <br />wywar warzywny <br /><br />Sposób wykonania : <br /><br />Kaszę należy ugotować w wywarze wołowym. Pod koniec gotowania dodajemy pure z dyni i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod sam koniec dodajemy połowę pieczonej dyni, posiekane morele i szałwię. Pierś z kaczki smażymy na patelni. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. na około 10 minut, po tym czasie pierś powinna jeszcze delikatnie odpocząć na desce. W głębokim talerzu układamy kaszę, następnie kawałki pieczonej dyni i owoce rokitnika w syropie. <br /><br />