<b>Jajka nadziewane pastą łososiowo-serową</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />• filet z łososia, 80 g<br />• ser biały chudy, 1–2 łyżki<br />• jogurt naturalny, 3 łyżki<br />• jajka, 2–3 szt.<br />• słodka lub ostra papryka, pieprz<br />kolorowy, natka pietruszki lub<br />lubczyk do smaku<br /><br />WYKONANIE<br />Filet z łososia pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie studzimy go, rozdrabniamy i mieszamy z białym serem. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, należy rozrzedzić ją jogurtem. Dodajemy przyprawy: słodką lub ostrą paprykę, pieprz<br />kolorowy. Mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu przekrawamy je na pół, wyjmujemy żółtka, a w ich miejsce nakładamy pastę. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub lubczykiem.<br /><br /><br /><b>Pieczony łosoś na frytkach marchewkowych z ketchupem paprykowym</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />• filet z łososia, 160 g<br />• duża marchew, 2 szt.<br />• papryka czerwona, 1 szt.<br />• przecier pomidorowy bez soli,<br />0,5 łyżeczki<br />• starta skórka i sok z ¼ cytryny<br />• oliwa z oliwy, 0,5 łyżki<br />• świeży tymianek, 5 gałązek<br />• pieprz do smaku<br /><br />WYKONANIE<br />Łososia i tymianek zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w 180°C. Marchew obieramy i parujemy do momentu, aż trochę zmięknie. Kroimy ją na grube frytki, przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy w temperaturze 180°C około 30 minut. Paprykę wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200°C, aż skórka niemal w całości zrobi się czarna.<br />Wówczas wyciągamy ją i przekładamy do miski, po czym szczelnie owijamy folią<br />spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Gdy papryka wystygnie, usuwamy<br />gniazda nasienne i obieramy ją ze skórki. Przekładamy do blendera, <br />dodajemy skórkę i sok z cytryny, oliwę, przecier pomidorowy i doprawiamy <br />pieprzem, po czym rozdrabniamy do uzyskania konsystencji pasty.<br /><br /><br /><b>Kolacja</b><br /><b><br />Pasztet z zielonej soczewicy</b><br /><br />SKŁADNIKI<br />• soczewica zielona, 500 g<br />• marchewka, 4 średnie<br />• cebula, 2 średnie<br />• seler, 1 mały<br />• pietruszka, 1 szt.<br />• jajka, 2 szt.<br />• drobne otręby, np. owsiane, 6 łyżek<br />• oliwa z oliwek, 5 łyżek<br />• majeranek, 1 łyżeczka<br />• oregano, 1 łyżeczka<br />• tymianek, 1 łyżeczka<br />• pieprz, ok. 0,5 łyżeczki<br />• świeża pietruszka, 1 pęczek<br /><br />WYKONANIE<br />Soczewicę gotujemy do miękkości razem z warzywami. Odsączamy i <br />przepuszczamy przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodajemy<br />jajka, otręby, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem przyprawy: pieprz, majeranek, oregano, tymianek. Całość mieszamy łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej oliwą formy keksowej. Posypujemy po wierzchu dowolnymi otrębami<br />i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C. Pieczemy przez 45 minut.<br />Zostawiamy do ostygnięcia, dopiero potem wyjmujemy z formy.<br /><br />