<b>Żurek na soku z kiszonej kapusty </b> (10 porcji)<br /><i><br />(Żur na kwasce z kapusty)<br /><br /></i><b>Skład:</b><br />Kość wędzona 20 dag<br />Sok z kiszonej kapusty 250 ml<br />Ziemniaki 1,5 kg<br />Smalec 100 g<br />Cebula 1 szt.<br />Boczek wędzony 15 dag<br />Majeranek 1 łyżka<br />Śmietana kremówka 200 ml<br />Liść laurowy 2 szt.<br />Ziele angielskie 4 szt.<br />Czosnek 4 ząbki<br />Sól, pieprz do smaku<br /><br /><b>Wykonanie:</b><br /> Do 3 litrów wody wrzucić kość wędzoną, liść laurowy, ziele angielskie, sól, po czym gotować około 1h. Kiedy wywar będzie ładnie pachniał należy wlać do niego sok z kiszonej kapusty. Zagotować. Boczek pokroić w małą kostkę i wytopić na skwarki, a następnie dodać do zupy. Pod koniec gotowania wlać śmietanę kremówkę i zdjąć z ognia. Przyprawić rozgniecionym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. <br /> Ziemniaki ugotować osobno, następnie je odcedzić i pognieść. Na patelni roztopić smalec, dodać posiekaną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić. Na cebulkę wrzucić ziemniaki i podsmażać kilka minut. Z tak przygotowanych ziemniaków ułożyć stożek na środku talerza i zalać przygotowanym żurkiem. <br /><br /><b>Kotlety mielone ze śledziem i „ciaperkapustą”<br /><br /></b><i>(Karminadel górnośląski z harynkiym na ciapkapuście)<br /><br /></i><b>Skład:</b><br />Karczek lub łopatka 40 dag<br />Śledź a la matias 1 płat<br />Cebula 1 szt.<br />Jajo 1 szt.<br />Bułka kajzerka 1 szt.<br />Mleko 1 szklanka<br />Mąka pszenna<br />Pieprz, sól do smaku<br />Smalec 150 g<br /><br /><b>Wykonanie:</b><br />Śledzia dobrze wymoczyć. Mięso zmielić w maszynce wraz z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz śledziem. Następnie dodać jajo, posiekaną cebulę i czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formować krążki średnicy około 4 cm i grubości 1,5 cm. Panierować w mące pszennej. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.<br /><br />PORADA!!!!<br />ABY KARMINADLE SIĘ DOBRZE FORMOWAŁO, NALEŻY MOCZYĆ RĘCE W ZIMNEJ WODZIE.<br /><br /><b>Ciapkapusta<i> (panczkraut)<br /><br /></i></b><b>Skład:</b><br />Ziemniaki 1 kg<br />Kapusta kiszona 0,5 kg<br />Smalec ze skwarkami 2-3 łyżki<br />Sól, pieprz<br />Liść laurowy 1 listek<br />Ziele angielskie 2-3 kulki<br /><b><br />Wykonanie:<br /><br /></b>Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzić zarówno kapustę jak i ziemniaki. Ziemniaki ugnieść i dodać do nich kapustę z niewielką ilością wody w której się gotowała. Dodać smalec, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podusić razem jeszcze kilka minut. Podawać na ciepło. Można dodatkowo dodać posiekaną cebulę i przyprawić magi.<br /><br /><br />