<b>BAWARSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA<br /> </b><br />1,5 kg g ziemniaków<br />100 g wędzonego boczku <br />4 łyżki oleju<br />2 cebule<br />250 ml bulionu<br />3 łyżki octu <br />2 ogórki konserwowe<br />Sól, pieprz, cukier do smaku<br />1 łyżka musztardy <br /><br /><br />Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać, pokroić w plasterki. Włożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do boczku i zeszklić. Dodać bulion i ocet. Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i musztardą. Zalać ziemniaki, ostrożnie wymieszać i pozostawić na kilka godzin.<br /><br /><br /><br /><b>GRZYBY W ŚMIETANIE Z KNEDLEM BAWARSKIM<br /><br /></b>600 g grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki lub pieczarki)<br />1 średnia cebula<br />4 łyżki masła<br />2 łyżki mąki<br />½ pęczka natki pietruszki<br />500 ml wywaru z jarzyn<br />250 ml śmietanki<br />0,2 l białego półwytrawnego wina <br />sól, pieprz<br /><br /><br />Grzyby dokładnie oczyścić. Większe pokroić na kawałki, mniejsze pozostawić w całości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Stopić na patelni 2 łyżki masła i i zeszklić na nim cebulę. Włożyć grzyby, posypać solą , pieprzem i siekaną natką pietruszki, dusić 10 min. pod przykryciem. Z pozostałego masła i mąki przygotować rumianą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić winem ,intensywnie mieszając. Wlać wywar z jarzyn i gotować kilka minut. Dodać śmietankę. Włożyć podduszone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z knedlami z bułki. <br /><b><br />BAWARSKIE KNEDLE Z BUŁKI<br /><br /></b>• 3 czerstwe bułki <br />• 100 ml gorącego mleka<br />• ½ cebuli<br />• 10 g masła<br />• 1 łyżka siekanej natki pietruszki<br />• 1 jajko<br />• sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej<br />• trochę mąki pszennej<br />Bułki pokroić w kostkę, zalać gorącym mlekiem i przykryć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. Cebulę z natką dodać do namoczonej bułki i wbić jajko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać , aż utworzy się jednolite ciasto. Formować knedle w kształcie kuli lekko mokrymi dłońmi. Jeśli ciasto jest bardzo klejące, obtaczać knedle w mące. Gotować na małym ogniu. Woda musi być bliska wrzenia. Zmniejszyć temperaturę i pozostawić bez przykrycia na 20 min.<br /><br /><b>JABŁKA W CIEŚCIE<br /><br /></b>Składniki na 10 krążków:<br />• 100 g mąki<br />• 2 średnie jajka <br />• 150 ml piwa lub mleka <br />• 1 szczypta soli<br />• ½ cytryny <br />• 2 duże kwaśne jabłka <br />• 1 łyżeczka mielonego cynamonu<br />• 2 łyżki cukru lub cukru pudru<br />• 2 łyżki klarowanego masła do smażenia<br />Z mąki, jaj, piwa lub mleka i szczypty soli wyrobić gładkie ciasto. Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki o grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z cynamonem. Klarowane masło rozgrzać na patelni. Krążki jabłek maczać w cieście i smażyć na umiarkowanym ogniu na złoty kolor. Osączyć na ręczniku kuchennym. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. <br />